17.7 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica SVIJET Montanari: Upitan broj preminulih od Covid 19 u Italiji

Montanari: Upitan broj preminulih od Covid 19 u Italiji

U znanstvenoj zajednici postoje oprečna mišljenja po pitanju tumačenja korona virusa, te uvođenja, kao i primjene izvanrednog stanja. Postoje različiti pristupi i različite državne strategije, pa tako u Bjelorusiji predsjednik države igra hokej, nogometno prvenstvo i ostala sportska takmičenja se i dalje održavaju, škole su otvorene, sve normalno radi. U Švedskoj, uz određene mjere opreza, život se normalno odvija, škole su otvorene, kao i dućani, kafići itd.

U Hrvatskoj ima znanstvenika koji imaju sasvim drugačije mišljenje i ne podržavaju pristup i mjere koje vlada primjenjuje u sprječavanju širenja korona virusa, predvode ih Srećko Sladoljev i Lidija Gajski. U susjednoj Italiji, zemlji koja je najjače pogođena epidemijom, po tom je pitanju najgrlatiji Stefano Montanari.Modena, blitz della Finanza dal dottore no-vax «Accusato di truffa ...

Stefano Montanari, rođen u Bologni (1949), diplomirao je farmaciju 1972. godine na temu iz područja mikrokemije, od svojih sveučilišnih dana uključen je u primijenjena istraživanja u području medicine. Autor je nekoliko patenata iz područja srčane kirurgije, vaskularne kirurgije, pneumologije i dizajner sustava i opreme za elektro -fiziologiju, obavio je je mnogobrojna znanstvena savjetovanja (sveučiišta, svjetski istraživački projekti, senat, vojska itd.).

Od 1979. godine surađuje sa suprugom Antoniettom Gatti u brojnim istraživanjima biomaterijala.

Od 2004. godine znanstveni je direktor laboratorija Nanodiagnostics u Modeni. To je dijagnostički i istraživački laboratorij koji se bavi nanopatologijama ili bolestima uzrokovanim izlaganjem mikro i nano veličine čestica ili praha dimenzija manjih od 100 nm (0,1 mikrona).

Godinama intenzivno provodi znanstvenu popularizaciju na području nanopatologije, posebno u pogledu izvora onečišćenja iz ultrafinih prahova.

Doktor Montanari uvjeren je da sve što se u svijetu događa zbog virusa Covid-a 19 nema nikakvog smisla. Osim na struku, Montanari se poziva na zdravu logiku. Veliki doprinos stvaranju takvog nerealnog ozračja pripisuje novinarima koji prešućujući informacije ili dezinformiranjem stvaraju sliku kakvu neki žele da se stvori.

Stefano Montanari  je u četvrtak 19. ožujka gostovao i odgovarao na pitanja novinarke Radio ByoBlu 24, Virginie Camerieri. Dr. Montanari je, u tri četvrt sata, koliko je trajao intervju, iznio stavove struke po pitanju korona virusu i pandemiji, ali i razotkrio zašto je stvorena korona psihoza koja je opasno zahvatila svijet.

Zbog intervjua na Milanskom radio ByoBlu 24, ali i ostalih izjava i intervjua koji su kružile i kruže po društvenim mrežama, udruga Patto transversale per la scienza – Transverzalni pakt za znanost, podnijela je državnom odvjetništvu u Modeni i Anconi, kazneni prijedlog protiv Montanaria zbog iznošenih stavova na temu Covid 19 i zbog zavjerskih protuvakcilnih teza.

Zbog dužine intervjua odlučili smo podijeli sadržaj po dijelovima. Danas prenosimo prvi dio intervjua.

S vama ćemo doktore naravno pričati o ovom virusu koji cirkulira, koji nas prisiljava da budemo kod kuće, da ograničimo kretanja. Prema raznim izvorima vlada bi trebala krajem tjedna pooštriti te restriktivne mjere zabranjujući čak i šetnje. Sigurno doživljavamo jedinstvenu situaciju. Ono što se svi pomalo pitaju: služe li te restriktivne mjere u borbi protiv neprijatelja? Je li zaista taj virus toliko opak?    

Radi se o virusu prehlade koji je nastao nije jasno gdje i kako jer informacije koje nam dolaze su raznolike, fragmentirane, nekontrolirane, promjenjive… Čini se da je nastao u Kini, neki smatraju da nije, ima onih koji misle da su ga stvorili šišmiši i ima onih koji smatraju da je greškom ili namjerno stvoren u laboratoriju kako bi uništio stanovništvo.

U stvarnosti, netko to zna, ali je mali broj takvih. Za šišmiše ne znam što bi rekao. Nedostaje nam još samo jednorog da kompletiramo sliku.

Stvari stoje tako. Stvoren je novi virus koji pripada skupini koronavirusa, a koronavirusa ima bezbroj. Uobičajena prehlada jako je često uzrokovana jednim od koronavirusa. Ne radi se o virusima koji često mogu prouzrokovati smrt. Naprotiv, oni su najčešće potpuno bezopasni. Ovaj oblik je ekstremno infektivan, što znači da se s velikom lakoćom ulazi u organizam drugih osoba, ali ostaje bezopasan, ne uzrokuje nikakve posljedične simptome kod velike većina osoba. Koga pogađa?  Patološki djeluje na starije osobe koje koriste određene lijekove, od ranije boluju od plućnih bolesti, starije osobe koje već imaju neku patologiju. Zdrave osobe ne podnose apsolutno nikakve štete od ovog virusa, koji je najvjerojatnije sveprisutan kao i milijarde drugih virusa.

Uvjeren sam da, ukoliko bi ciljano tražili virus kod 60 miliona Talijana, pronašli bi ga najmanje kod 30 miliona, a vjerojatno i više jer je on, kao i ogroman broj drugih virusa, prisutan bez da ikome nanosi zlo. Smrtnost od ovog virusa je iznimno niska. Najvjerojatnije čak nepostojeća. Bolest zajedno s virusom je druga stvar.

Uvjeren sam da, ukoliko bi išli kontrolirati sve mrtve osobe (a mi u Italiji imamo 650 000 mrtvih godišnje) onda bi kod više od polovice pronašli koronavirus. S obzirom da su to mahom starije osobe, vjerojatnost je da bi nalaz bio pozitivan kod puno većeg broja mrtvih. Dakle, suočavamo se s nečim što ne samo da je napuhano, nego je enormno napuhano. 

Želim vam iznijeti zadnje podatke ANSE: Italija je premašila Kinu po broju mrtvih, samo u jednom danu, prekjučer, bilo je 427 mrtvih, od toga 319 u Lombardiji. Vi smatrate da je taj virus bezopasan?   .

Virus nije da je bezopasan, ali je normalni virus kao i svaki drugi. Pažnja, ne radi se o normalnoj prehladi, ova je posebna jer pogađa pluća, kao što druge prehlade pogađaju druge organe. To što pogađa pluća, znači, u nekim slučajevima, da može biti opasno, ali najviše kod starijih osoba. Ako gledamo mrtve u Italiji svi su 80 godišnjaci ili stariji, a mrtvi u Italiji su u prosijeku 80 godišnjaci. Dakle, statistika u ničemu se nije izmijenila.

Te osobe koje imaju zdravstvene problema imaju potrebu za respiratorima, ali respiratori nisu ništa posebno, to je apsolutno normalno u bolnicama da se koriste respiratori. To što ih imamo malo ili ih imamo pre malo je stvar u tome što smo u 10 godina uništili naš zdravstveni sustav. Cijene zdravstvene opreme u Italiji su mnogo više, ali kao za svaku stvar, ili možda skoru svaku  jer u Italiji vlada kapilarni sustav korupcije. Dakle, ako u ”čistoj” državi nešto košta 10, to isto u Italiji košta 20. Što znači da ono malo novca što imamo za zdravstvo je loše upotrebljeno. Kada čujem nekoga koji kaže da je talijanski zdravstveni sustav najbolji na svijetu, padaju mi ruke, a možda i ne samo ruke.

Kako objašnjavate prizore koji se šire od jučer, ona vojna vozila koji prenose ljesove izlazeći iz bolnice u Bergamu? To su po vašem mišljenu osobe koje su umrle ne zbog korona virusa?

Zbog korona virusa u Italiji su preminule tri osobe, ako su?! Podatak od tri smrtna slučajeva iznio je Istituto Superiore di Sanità. Kada čujem jednog novinara poput Maria Giordana, koji kaže da: ne smijemo dati na znanje ovu vijest jer u protivnom ljudi nam neće više vjerovati i zato moramo prešutjeti vijest, onda se pitam kakvu to vrstu novinarstva imamo mi u Italiji? Ne pričam o nekom provincijalnom listu, već o novinaru koji uživa, zasluženo ili ne, ugled i popularnost, a koji izjavljuje nešto protivno novinarskoj  etici, nešto protiv temelja novinarstva. Ovaj gospodin priziva dezinformaciju. To je sramota.  (iV)

Foto: Open

NAJČITANIJE