31.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Motovun i Rovinjski Ekomuzej Batana finalisti Izbora za najbolje EUROPSKE DESTINACIJE KULTURNOG...

Motovun i Rovinjski Ekomuzej Batana finalisti Izbora za najbolje EUROPSKE DESTINACIJE KULTURNOG TURIZMA!

Motovun je finalist u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, točnije francuske vinske destinacije – Pays d´Armagnac i dolinu Loire. Rovinjski Ekomuzej Batana među finalistima je u kategoriji nematerijalne baštine.

U konkurenciji 55 destinacija iz 19 europskih zemalja Motovun, Krk i Ekomuzej Batana iz Rovinja, dospjeli su među finaliste izbora Europske mreže kulturnog turizma i partnera za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma, piše GlasIstre.

Motovun je finalist u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, točnije francuske vinske destinacije – Pays d´Armagnac i dolinu Loire. Rovinjski Ekomuzej Batana među finalistima je u kategoriji nematerijalne baštine.

Pobjednici po kategorijama objavit će se na svečanom proglašenju 24. listopada u Granadi u Španjolskoj, no već sam ulazak u finale veliko je priznanje, suglasni su i u županijskom Odjelu za turizam.

– Naći se u finalu veliko je priznanje i promocija finalistima, ali i samoj destinaciji Istri, koja zadnjih 25 godina razvija vinski turizam. Mene još više raduje da su to nagrade za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma za koji se intenzivno zalažemo i smatram da je to jedini pravi put. Poticati i razvijati lokalne vrijednosti, običaje i tradiciju i nadograđivati ih novim trendovima, izjavila je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Vidljivost

U Turističkoj zajednici Općine Motovun ističu kako ovaj izbor poveća vidljivost europskih destinacija kulturnog turizma, kreira platformu za dijeljenje iskustva i znanja te promovira umrežavanje destinacija. Natječaj je bio otvoren za turističke destinacije širom Europe, kako bi prezentirale svoje rezultate u održivom kulturnom turizmu kroz sedam različitih kategorija. Motovun se prijavio u kategoriji Kulinarske baštine, vinskog, prehrambenog i gastronomskog turizma, a točni naziv prijave glasi “Motovun – kulturno, povijesno i gastro-enološko središte unutrašnjosti Istre”.

– Motovun se može podičiti vrhunskim vinarima – Benvenuti, Bertoša, Fakin, Facchin, Novak, Roxanich, Tomaz, Valenta – koji na najbolji mogući način koriste prirodne blagodati Motovunštine za proizvodnju kvalitetnog grožđa, samim time i vrhunskih vina, u vidu optimalne kombinacije bijele zemlje koja daje mineralnost, fantastičnih ekspozicija, značajnih temperaturnih razlika i dovoljnih količina vjetra. Motovunski vinari prepoznaju i potencijal vinskog turizma te kontinuirano ulažu u širenje proizvodnih kapaciteta i opremanje vinarija, naročito degustacijskih prostora i smještajnih kapaciteta. Uz to, shvatili su kako samo zajedničkim snagama mogu graditi motovunsku vinsku priču i to je jedan od primarnih razloga zašto je Motovun kao vinska destinacija u velikom zamahu. Svakako je dodatnom etabliranju Motovuna kao vrhunske vinske destinacije pomogla činjenica da je u Motovunu ove godine otvoren specijalizirani Wine & Heritage Hotel Roxanich, ističe voditelj Ureda Turističke zajednice Općine Motovun David Matković.

Kandidaturu na natječaj je formalno podnijela Turistička zajednica, no uključilo se još nekoliko partnera koji su dali važan doprinos uspješnoj prijavi na natječaj, prije svega Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” na čelu s Dijanom Katicom, koja je dala informaciju o samom natječaju te pomogla u pripremi i slanju prijave, a Udruga fotografa Fotovun je pomogla oko multimedijalnih sadržaja (foto/video) koji su poslani u sklopu prijavne dokumentacije. Opsežna prijavna dokumentacija se osim temeljitog prijavnog obrasca na engleskom jeziku sastojala od kvalitetnih foto i video materijala, koji najbolje pokazuju spoj kulturnog i vinskog turizma u Motovunu.

Prijave je evaluirao žiri sastavljen od stručnjaka iz nekoliko europskih zemalja, kojeg su imenovali organizatori izbora – Europska mreža kulturnog turizma te projektni partneri – Europska putnička komisija te organizacija Europa Nostra i NECSTouR. Izbor je podržao i ITER VITIS Kulturna ruta Vijeća Europe.

Rovinjski Ekomuzej Batana među finalistima je u kategoriji nematerijalne baštine.

– Ponosni smo naravno da je Ekomuzej Batana među finalistima za održivu destinaciju baš u kategoriji nematerijalne kulturne baštine s obzirom da smo i u UNESCO-ovom registru najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Ulazak u finale još je jedan dokaz onoga što je i UNESCO potvrdio da smo uspjeli na neki način aktivirati zajednicu u očuvanju baštine na jedan aktivan način koji doprinosi održivom razvoju, izjavila je predsjednica Udruge Kuća o batani Tamara Nikolić Đerić.

Ekomuzej Batana jedinstven na Jadranu i Mediteranu, posvećen je tradicijskom drvenom plovilu batani i zajednici koja ga je izabrala za svoj simbol. Batana kao najrasprostranjenije tradicijsko plovilo u Rovinju zrcali kontinuitet lokalne maritimne baštine, ali i svakodnevnog života domaćeg stanovništva.

Zaštita i promocija

– Ekomuzej je jedna, mi to volimo reći, baštinska praksa koja izlazi iz okvira muzeologije u onom užem smislu i aktivira lokalnu zajednicu i upravo zbog toga smo, možemo reći, zaista jedinstveni na Mediteranu u tom spajanju žive baštine s onim što danas zovemo održivi turizam. Nama je zaista značajno ovo priznanje, jer ne želimo biti viđeni kao statična ustanova koja negdje iza vitrine drži svoju baštinu već ju živi i prenosi na nove generacije, naglasila je Nikolić Đerić.

Kulturni turizam najbrže rastući sektor europskog turizma i osim što izravno doprinosi održivosti i konkurentnosti turizma Europske unije, ima znatan utjecaj na održivu budućnost destinacija koje predstavljaju kulturnu baštinu visoke vrijednosti i lokalnih zajednica. Proizvodi i usluge kulturnog turizma važni su čimbenici održivog razvoja, koji doprinose zaštiti i promociji kulturne baštine, produljenju turističke sezone, kao i povećanju svijesti posjetitelja i same lokalne zajednice o važnosti kulturne baštine, piše GlasIstre.

NAJČITANIJE