Mrsić: Plenkovićevi suci glasaju protivno pameti i Ustavu RH

Odluka 15 sudaca Visokog prekršajnog suda kojom se na mala vrata kroz Thompsonovu pjesmu u javni diskurs vraća fašistički pozdrav ustaškog kvislinškog režima, koji je ispisao najružnije stranice hrvatske nacionalne povijesti, sumrak je pravosudne pameti, poručuje Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

Nakon Plenkovićevog povjerenstva koje je dopustilo fašistički pozdrav u posebnim okolnostima, sada Plenkovićevih 15 sudaca glasa protivno pameti i Ustavu Republike Hrvatske. Ovo je prilika i poziv svim hrvatskim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali ovi suci da preispitaju izdane diplome sucima. Možda ti ljudi nisu niti završili pravo ili im se umni kapacitet narušio pa su za ludnicu spremni?!

Lakoća revizije povijesti i rehabilitacije zločinačkog ustaškog pokreta brine sve slobodnomisleće i demokratske građanke i građane naše zemlje. Hrvatska je europska država stvorena na antifašizmu, obranjena u Domovinskom ratu. Hrvatska je imala veći udio antifašista među svojim stanovništvom nego bilo koja druga država u Europi. I to je naš ponos, naša svijetla prošlost.

Umanjivanje ili zamagljivanje zločinačkog karaktera NDH i ustaša protivno je zdravoj pameti ali i hrvatskom Ustavu. Ustaše su izdali svoj narod, predali svojim političkim mentorima fašističke Italije najveći dio Dalmacije, Hrvatskog primorja, kvarnerske otoke i Istru, kao i Međimurje i Baranju svojim saveznicima u Mađarskoj.

I jednako kao što je u Njemačkoj zabranjeno bilo kakvo oživljavanje zločinačke naci-fašističke ideologije, taj standard mora biti postavljen i u Hrvatskoj ako želimo biti moderna i demokratska država. Hrvatska mora poštivati svoj Ustav i donijeti zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo javno isticanje naci-fašističkih znakova ili promoviranje njihove ideologije. I za takav odnos ne trebaju nikakva povjerenstva i prekršajni suci. Dovoljno je poštivati Ustav Republike Hrvatske i zdravu pamet. Ustaški poklič „Za dom! Spremni.“ konačno treba trajno zabraniti u Hrvatskoj, zaključuje Mrsić, predsjednik Demokrata.

FOTO: Patrik Macek/PIXELL