14.5 C
Poreč
Srijeda, 8 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Na današnji dan 1653. Baldassare Bonifacio Corneani imenovan je biskupom Kopra

Na današnji dan 1653. Baldassare Bonifacio Corneani imenovan je biskupom Kopra

Bonifacio Corneani, Baldassare, koparski biskup, književnik i teolog (Crema, 5.I.1585 – Kopar, 17.XI.1659). Studirao je u Veroni i Rovigu, te je u Padovi završio pravo. Crkvenu karijeru započeo je 1611. Pratio je biskupa Adrije Girolama Porciu po diplomatskim misijama kod njemačkih knezova u mnogim gradovima Carstva.

Jedan je od osnivača mletačke Accademia dei Nobili 1620. gdje je predavao građansko pravo. Bio je utemeljitelj (1636) i prvi rektor Accademia dei Nobili Veneziani u Padovi te osnivač Accademia dei Solleciti u Trevisu, gdje je 1623. imenovan arhiđakonom. Prestižne dužnosti povjerene su mu u Rovigu i Padovi. Biskupom Kopra imenovao ga je 23.XI.1653. papa Inocent X. Župe iz unutrašnjosti Istre, kojih je pastoralnu djelatnost nastojao poboljšati, pohodio je 1656-57. Ondje se suočio s problemom glagoljskog misala i liturgije na slavenskom jeziku, što je postupno prihvatio i dozvolio.

Objavio je mnoge radove, među kojima zbirku soneta Castore e Polluce (Venezia, 1618), zbirku latinskih epigrama Stichidion libri XVIII (Venetiis 1619) te raspravu Dell’Aristocrazia. Napisao je i tragediju Amata koja je tiskana u Veneciji 1622. Objelodanio je preko 50 djela te ostavio osobni arhiv koji je naslijedila Accademia dei Concordi iz Roviga. Autor je neobjavljena rukopisa Della Peregrinatione u kojemu opisuje svoje dogodovštine u Rovigu, Rimu, Trevisu i Kopru, te u Austriji i Njemačkoj, gdje je u prvoj polovici XVII. st. bio u pratnji papinskoga nuncija. Potonji je dnevnik neizmjerno bogato svjedočanstvo o onodobnom stanju i prilikama koparske biskupije, klera i cjelokupnog naroda.

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE