10.2 C
Poreč
Ponedjeljak, 30 ožujka, 2020
iVijesti banner
Naslovnica Na današnji dan Na današnji dan 1953. osnovan je Dom narodnog zdravlja Pazin

Na današnji dan 1953. osnovan je Dom narodnog zdravlja Pazin

Domovi zdravlja, ustanove opće medicine, primarne zdr. zaštite za izvanbolničko liječenje. Suvremeni su d. z. osnivani na poč. 1950-ih od dotadanjih kotarskih ambulanta i zdr. stanica. Kao zasebne ustanove, često sa stacionarom i stomatološkom službom, a do sred. 1970-ih i s rodilištem, pružaju primarnu zdr. zaštitu stanovništvu, ako nije potrebna hospitalizacija i specijalistička med. skrb.

Sustav državne med. skrbi oblikuje se u Istri u XIX. st., ali zbog maloga broja liječnika i ambulanta primarna je zdr. zaštita bila ograničena na veća naseljena mjesta. U doba tal. uprave između I. i II. svj. rata poboljšava se sustav, povećava se broj liječnika i osnivaju se zametci zdr. ustanova u nekim gradovima, s ambulantama u manjim mjestima. Odmah nakon 1945. zdr. se služba reformirala po kotarskom teritorijalnom načelu, sa zdr. stanicama u sjedištima kotara i ambulantama u manjim mjestima. Od njih su na poč. 1950-ih nastali domovi (narodnoga) zdravlja.

Dom zdravlja Pazin osnovan je 28.XII.1952. (kao Dom narodnoga zdravlja) od Kotarske zdravstvene stanice Pazin i Civilne bolnice Pazin (30 kreveta) te ambulanta u Motovunu i Tinjanu, a poslije su otvorene još ambulante u Draguću, Kašćergi i Lupoglavu. U jesen 1954. smješten je u zgradu namijenjenu Općoj bolnici, koja se trebala osnovati. Imao je rodilište do 1973. Proširen je 1979 (laboratorij, djelatnost za zdr. zaštitu žena). Od 1985. bio je nastavnom bazom Medicinskoga fakulteta u Rijeci za primarnu zdr. zaštitu. Od 1982. intenzivno surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom na razvoju komunalnoga tipa primarne zdr. zaštite.

Po naredbi Vlade RH, odn. Ministarstva zdravstva, od 1.I.2004. sedam istar. domova zdravlja (Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Umag) objedinjeni su u jednu ustanovu pod nazivom Istarski domovi zdravlja.

Izvor: Istrapedia

NAJČITANIJE