20 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Na današnji dan: proglašenje samostalne Države Slovenaca, Hrvata i Srba

Na današnji dan: proglašenje samostalne Države Slovenaca, Hrvata i Srba

Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba, politička organizacija osnovana u južnoslavenskim pokrajinama Austro-Ugarske, a poslije njezina raspada vrhovna vlast Države Slovenaca, Hrvata i Srba. Prije formiranja središnje organizacije Narodnoga vijeća SHS u Zagrebu 6.X.1918. osnovani su Narodna organizacija Srba, Hrvata i Slovenaca u Dalmaciji (Split, 2.VII), Narodna organizacija SHS za Hrvatsko primorje i Istru (Sušak, 14.VII) i Narodno vijeće (slov. Narodni svet) za Sloveniju, Istru i Dalmaciju (Ljubljana, 16.VIII).

U kolovozu je u Trstu osnovano i Pokrajinsko narodno vijeće (slov. Krajevni narodni svet) za Trst i bliže istarske okruge Podgrad, Kopar i Piran. Za predsjednika središnjega Narodnog vijeća SHS izabran je slovenski političar Anton Korošec, za potpredsjednike Ante Pavelić (stariji) i Svetozar Pribićević, a za tajnike Srđan Budisavljević, Mate Drinković i Ivan Lorković. Nakon proglašenja samostalne Države Slovenaca, Hrvata i Srba 29.X.1918. Predsjedništvo Narodnoga vijeća SHS u Zagrebu bilo je najviša vlast u novoj državi.

I Istra je imala svoje predstavnike u Narodnom vijeću: Đ. ČervarM. LaginjaV. Spinčić, Josip Grašić i Šime Kurelić. Đ. Červar i M. Laginja bili su članovi Središnjeg odbora Vijeća. Prigodom proglašenja neovisnosti Države SHS Narodno je vijeće naglasilo da u novu državu pripada i Istra, a Laginju je imenovalo povjerenikom za Istru. U tim prevratnim danima i u Istri su osnivani odbori Narodnoga vijeća, koji su preuzimali vlast u općinama s hrvatskom i slovenskom većinom. U Puli je Mjesni odbor Narodnoga vijeća izabran 28.X., a 30.X. preuzeo je političku upravu u gradu, sporazumno s odborom pulskih Talijana, osnovanim 29.X. Za predsjednika je bio izabran Lovro Škaljer, a na čelu uprave bio je M. Vratović. Odbori Narodnoga vijeća osnovani su u još nekim mjestima Istre i na kvarnerskim otocima.

U Pazinu je odbor osnovan 29.X. pod predsjedanjem Šime Kurelića, a u Opatiji 31.X. pod predsjedanjem Ivana Poščića. Istra je vrlo kratko bila pod vlašću Države SHS. Već 5.XI., pod izlikom da je saveznička sila, u Pulu je ušla talijanska vojska koja je ubrzo zauzela čitavu Istru, čime je ukinuta vlast Narodnoga vijeća.

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE