16.4 C
Poreč
Nedjelja, 7 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Na današnji dan rođen je narodni heroj Jože Šuran

Na današnji dan rođen je narodni heroj Jože Šuran

Šuran, Jože, antifašist, partizan, narodni heroj (Šurani kraj Tinjana, 5.IV.1890. – Tinjan, 29.IV.1944.).

Bio je narodnjak, sljedbenik ideja hrvatskih preporoditelja, a zbog toga su ga od 1930-ih progonili fašisti. Prve vijesti o narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) saznao je 1942. a od kontakta s Marijom Špilerom, sekretarom MK KPH Rijeke, koji je u travnju došao u Istru. Potpuno se posvetio ustrojavanju NOP-a na Tinjanštini i Poreštini.

Potkraj siječnja 1943. organizirao je sastanak istaknutih suradnika NOP-a Poreštine kraj Rapavela. U svibnju 1943. postao članom KPH te bio sekretarom partijske organizacije u Smolnici i predsjednik seoskoga NOO-a. Surađivao je s Joakimom Rakovcem i Mirkom Jurcanom na mobilizaciji Istrana za NOVJ, upućujući ih preko Učke prema Gorskom kotaru i dalje. Najveću skupinu od 69 dragovoljaca s područja Poreštine, Tinjanštine i Rovinjštine Šuran je 29.VII.1943. preko Rušnjaka vodio do prve partizanske baze na Motovunštini.

Nakon kapitulacije Italije organizirao je ustanak i vodio razoružavanje talijanskih posada u Višnjanu i Tinjanu. Bio je predsjednik kotarskoga NOO-a Tinjana. Nijemci su ga uhvatili kraj Muntrilja 27.IV.1944. i potom objesili. Narodnim herojem proglašen je 1951. Istrapedia.

Foto: Istrapedia

NAJČITANIJE