10.2 C
Poreč
Četvrtak, 20 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Na današnji dan: rodio se Dragomir Benčić, visoki časnik i građevinski inženjer

Na današnji dan: rodio se Dragomir Benčić, visoki časnik i građevinski inženjer

Benčić, Dragomir, visoki časnik, građevinski inženjer(Pula, 30.X.1911 – Zagreb, 23.VI.1967). Građevinarstvo studirao na Tehničkom fakultetu u Ljubljani. Radio je kao tehničar, a uoči II. svjetskog rata počeo surađivati s antifašističkim pokretom. Priključio se NOP-u 1941. te sudjelovao u osnivanju prvih partizanskih jedinica u Sloveniji, a 1942. stupio u NOV i učlanio se u KPJ. Kao politički komesar I. čete Notranjskog odreda bio je ranjen u borbi (tijekom rata bio je tri puta ranjavan).

Potom je imenovan političkim komesarom bataljuna Dolomitskog odreda, pa I. istarske brigade i 13. slovenske udarne brigade te 14. divizije 4. operativne zone za Štajersku i Korušku i 9. korpusa NOVJ. Kao komesar korpusa bio je na čelu 30. i 31. divizije, koje su oslobodile Trst u travnju 1945. Nakon rata bio je članom Glavnog odbora Osvobodilne fronte Slovenije, tajnikom Pokrajinskog NOO-a za Istru i Slovensko primorje, pomoćnikom zapovjednika Zagrebačke vojne oblasti za političko-upravne poslove, a kao general-pukovnik JNA obnašao je i druge visoke vojne dužnosti. Završio je studij građevinarstva i Višu vojnu akademiju. Narodnim herojem proglašen je 1953.

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?