5.6 C
Poreč
Subota, 22 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA Na današnji dan: rodio se Luka Kirac, svećenik i narodni preporoditelj

Na današnji dan: rodio se Luka Kirac, svećenik i narodni preporoditelj

Kirac, Luka, svećenik, narodni preporoditelj, političar i proučavatelj istarske prošlosti (Medulin, 27.IX.1860 – Rakotule, 3.I.1931). U rodnome Medulinu završava osnovnu (pučku) školu, a gimnaziju u Senju i Rijeci, financijski potpomognut od strane Jurja Dobrile. Fakultetsko obrazovanje stekao je u goričkoj bogosloviji 1884. godine.

Zaređen je naredne 1885. godine od kada počinje vršiti svećeničku službu u više istarskih mjesta: Marčani, selima Poreštine, KrniciRakljuBarbanuLižnjanu, Medulinu i Rakotulama. Još u tijeku školovanja mladi se Medulinac „zanosio idejama narodnog preporoda i Starčevićevim pravaštvom”, što ostaje trajna odrednica njegova karaktera prvi puta vidljiva za službovanja u Ližnjanu (1895.-1908.), kada aktivno surađuje s vodstvom hrvatskog preporodnog pokreta na čelu s Matkom Laginjom.

Zamah aktivnosti očituje se premještanjem u rodni Medulin 1908. godine, gdje kao župnik provodi narednih šest godina. Zalaganje za interese običnoga puka na svakom od dotadašnjih mjesta službovanja rezultiralo je prijedlogom kolega svećenika i župljana za aktivnim političkim angažmanom u Istarskom saboru, u koji biva izabran zajedno s drugim istaknutim Medulincem Ivanom Zucconom. Tamo aktivno participira od 1908. do 1914. godine kada je ponovno izabran, zalažući se uglavnom za bolesne i siromašne na selu gdje su uvjeti života i liječenja bili na niskoj razini.

U Medulinu je osim svećeničkih zadaća radio i na razvijanju nacionalne svijesti: sudjeluje u radu Narodne čitaonice, predsjednikom je Medulinske posujilnice, osnivač ribarske zadruge, zapaženi član Konzumnog društva, osoba koja radi na promidžbi Medulina kao turističkog mjesta, sudjeluje u osnivanju Hrvatskog sokola Medulin 1911. godine, dograđuje drugi toranj zvonika crkve sv. Agneze te iz tamošnjeg župnog ureda prenosi važne dokumente u Arhiv JAZU u Zagrebu, sačuvavši ih na taj način do danas.

Izbijanjem Prvoga svjetskoga rata kao „nepoželjan” dospjeva u prvu, dvomjesečnu internaciju u Ljubljanu. Druga je uslijedila odmah po ulasku Italije u sukob 1915. godine, kada počinje dijeliti sudbinu naroda južne Istre po logorima u unutrašnjosti Austro-Ugarske Monarhije.

Poslije rata je uslijedilo novo šikaniranje ovaj puta od strane talijanskih vlasti: najprije zbog doprinosa „nacionalnoj stvari” kao politički nepodoban 1919. i 1920. biva pritvoren na Liparima te Sardiniji, a povratkom u Istru mu se zabranjuje služba u staroj župi, nakon čega mještani Medulina u veljači 1920. godine prikupljaju 223 potpisa bezuspješno tražeći njegov povratak. Godine 1920. je raspoređen u zabačene Rakotule na Motovunštini najprije kao privremeni svećenik, a nakon što 1924. odbija umirovljenje, bijaše imenovan župnikom ostavši na toj dužnosti do smrti 1931. godine. Unatoč ograničenom kretanju i učestalim prijetnjama od strane fašističkih dužnosnika, aktivno sudjeluje u političkom društvu „Edinost” iz Trsta. No njegov „najvažniji” posao tijekom rakotulskog razdoblja bijaše pisanje povijesnog djela „Crtice iz istarske povijesti”, koje je priveo kraju 1928. godine, a objavljeno tek 1946. godine u Zagrebu.

Umire u Rakotulama 3.I., a sahranjen je na Sveta tri kralja 6.I.1931. godine u Medulinu, prema nekim procjenama u nazočnosti oko 2 000 ljudi.

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?