10.7 C
Poreč
Utorak, 25 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Na današnji dan: rodio se pisac i političar Michele Fachinetti

Na današnji dan: rodio se pisac i političar Michele Fachinetti

Fachinetti, Michele, pisac i političar (Vižinada, 7.X.1812 – Vižinada, 22.X.1852). Gimnazijsko je školovanje završio kod koparskih pijarista, a studij prava 1840. na Sveučilištu u Padovi. Od 1837. uglavnom je boravio u Vižinadi. Surađivao je s P. Besenghijem degli Ughi i S. Pellicom te u tršćanskom časopisu La Favilla koji je promicao romantičarske ideale i poetiku, 1836-46., objavljivao pjesme.

 

Ponesen europskim revolucionarnim pokretima posvetio se politici te je 1848. izabran za istarskog zastupnika u Ustavotvornom saboru u Beču. Objavljivao je političke članke u listovima Osservatore Triestino, Il Messagiero dell’Adria, Giornale di Gorizia i dr. U Trstu je 1850. osnovao i do 1851. uređivao dvotjednik Il Popolano dell’Istria kojim je pridonio širenju prosvjete i kulture u najširim istarskim društvenim slojevima. Držao je da književna i novinarska djelatnost imaju ćudoredno, vjersko i političko poslanje, kojemu je svrha prosvjećivanje, izobrazba, kulturni i gospodarski napredak naroda te promicanje kršćanske sloge među ljudima. Tim se načelima vodio u svojim kratkim prozama, sonetima, lirskim pjesmama, epu i novinarskim radovima pisanima u skladu s predromantičnom i romantičnom poetikom. Djelo mu je prožeto osjećajima kršć. bratstva i dobrote, te su ga suvremenici doživljavali kao »laičkoga svećenika« ili »župnog pjesnika«: tekstovi su mu sročeni poput jasnih ili metaforičnih propovijedi, kojima je čitatelje, svoje zemljake, želio povesti putem dobra, potaknuti na ljubav prema bližnjem, na domoljublje i pobožnost. Takva načela religioznoga romantizma razvidna su u sonetu Civiltà cristiana universale. U novinarskoj prozi razabire se njegova odmjerenost, uravnoteženost, kršćansko milosrđe, poznavanje gospodarskih i društvenih problema zavičaja. U njegovu najopsežnijem djelu, maloj poemi Frate Felice (1847), vidljiv je književni utjecaj A. Manzonija, poglavito u izboru povijesne zbilje u koju su smješteni glavni likovi i u kojoj se razvija pjesnička radnja. Posmrtno mu je objavljena zbirka Poesie e prose di Michele Fachinetti istriano (Kopar 1865., uredio Carlo de Furegoni).

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?