5 C
Poreč
Subota, 22 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Na današnji dan: Trifone Pederzolli je bio posvećen te ustoličen u Poreču...

Na današnji dan: Trifone Pederzolli je bio posvećen te ustoličen u Poreču i Puli

Pederzolli, Trifone (Trifun), biskup (Kotor, 28.I.1864 – Poreč, 21.IV.1941). Za svećenika je bio zaređen 28.XI.1886. Kao župnik župe sv. Antuna u Trstu bio je 19.VI.1913. imenovan biskupom Porečke i pulske biskupije i posvećen 5.X.1913. te ustoličen u Poreču 6.XI.1913. i u Puli 8.XII.1913.

Biskupsku je službu obavljao za I. svjetskog rata, kada se kod drugih biskupa zauzimao za dio stanovnika južne Istre koji je bio prisilno iseljen. Organizirao je pastoralni i karitativni rad među izbjeglicama u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj. I u doba fašizma u Istri trudio se održati dobre odnose svećenstva s pukom. Nije zabranjivao uporabu hrvatskim jezika u crkvama, ali ju nije ni otvoreno zagovarao. Zajedno s tršćanskim biskupom Alojzijem (Luigi) Fogarom i tadašnjim riječkim biskupom Antonijom Santinom nastojao je održati ravnotežu između crkvenih pastoralnih potreba i političkog oportunizma.

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?