18.2 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Na današnji dan: umro je slikar Bernardo Parentino

Na današnji dan: umro je slikar Bernardo Parentino

Bernardo Parentino (Parentin, Parenzano, da Parenzo, Bernard Porečan), slikar, svećenik (Poreč, oko 1437. – Vicenza, 28.X.1531.). Kao datum njegova rođenja talijanska enciklopedija Treccani u jednoj natuknici navodi “oko 1434.”, drugi izvori donose općenitiju formulaciju “sredinom 15. stoljeća”, u svakom slučaju nema pouzdane datacije. Pravim imenom Lorenzo, ime Bernardo uzima nakon što se zaredio i stupio u augustince. Potkraj 15. st. iz Padove prelazi u Vicenzu u samostan sv. Augustina, kojemu je bio prior do kraja života. Živio je dugo, gotovo cijeli vijek, bio je plodan slikar koji je svojim djelom označio talijanski Quattrocento i Cinquecento.

Majstorstvo najvjerojatnije stječe u tadašnjim velikim slikarskim radionicama, cehovima Francesca Squarcionea i Andree Mantegne. Na nekim je slikama vidljiv utjecaj sjevernjačke grafike i minijatura. Djelo mu nije do kraja proučeno jer su podaci o njegovu životu malo poznati, a radio je sve što mu je bivalo naručeno, od klasičnih ulja, slika velikih formata, fresaka, pa do sitnoslikarija (minijatura). Potpisao je samo jednu sliku – Sveti Augustin, Krist s križem i sveti Jeronim – koja se čuva u galeriji Estense u Modeni i to s Bernardin(us) Parencan(us) Pi(n)sit. Drugo su mu sigurno djelo dijelom očuvane zidne slike u klaustru samostana sv. Justine u Padovi s prizorima iz života sv. Benedikta, koje je radio između 1489. i 1494. U likovnom izrazu izgradio je prepoznatljiv stil, ali i pored toga njegove slike su često pripisivane drugim autorima, primjerice, velika slika Putovanje Argonauta bila je pripisana Ercoleu de Robertiju, ali je naknadno ipak utvrđeno da ju je naslikao Bernardo.

Pripisuje mu se i slika Poklonstvo kraljeva (Louvre), Uhićenje Kristovo (zbirka Borromeo u Milanu), Pad sv. Pavla (Verona), alegorijski Trijumfi (British Museum), Alegorija (Christ Church u Oxfordu), zatim sitnoslikarije u Ufficiolo della Vergine iz 1469. (knjižnica samostana u Montecassinu), u kodeksu Pult. 53.2 (Laurentiana u Firenci), u mletačkoj inkunabuli iz 1483. (knjižnica Pierpoint Morgan u New Yorku). Na temelju sličnosti s minijaturama pripisani su mu triptih Jaslice (Palazzo Venezia u Rimu) i slika Sv. Jeronim (muzej u Toledu, Ohio, SAD). O drugim djelima koja mu se pripisuju mišljenja su još suprotstavljena. Osebujno Bernardovo slikarstvo tek je u novije doba prepoznato kao izraz zrele talijanske renesanse i najava prethodnice manirizma. Raffaello da Piacenza posvetio mu je elogij u stihovima (Cremona 1581.). Njegovo ime nose ulica i Talijanska osnovna škola u Poreču te uličica u Padovi.

Izvor: istrapedia.hr

NAJČITANIJE