30.2 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica Na današnji dan Na današnji je dan 1921. održana prva noćna utrka u Puli

Na današnji je dan 1921. održana prva noćna utrka u Puli

Atletika, sport. grana koja obuhvaća određene tjelesne aktivnosti nastale iz prirodnih oblika kretanja: hodanja, trčanja, skokova, bacanja i njihovih kombinacija u obliku višeboja. Glavni je dio programa Olimpijskih igara. Do sred. XIX. st. u Istri su tradicijske atletske discipline živjele prigodom proslava, sajmova, obljetnica i sl. Potom se sport, pa tako i atletika, razvijao prema suvremenoj koncepciji.

Do poč. XX. st. trčanje je bilo natjecateljska disciplina i dio aktivnosti u sklopu izletničkih i turističkih udruga. Ozbiljnije se atletika razvija nakon osnivanja Hrvatskoga sokola (Prvi istarski sokol) u Puli (21.IX.1897.), pod vodstvom Lacka Križa. Ministarskom uredbom od 29.IX.1905. gombanje je postalo obvezatnim školskim predmetom, tako da su i u školama započela službena atletska natjecanja. Do I. svj. rata atletika se razvijala u nekoliko klubova kao sekcija. Među najpoznatijima su bili pulski klub Veloce Club Polese (najstarija sport. organizacija), Edera i dr. Veloce Club Polese raspušten je 1915. pa obnovljen 21.IV.1919., kad je u Šijanskoj šumi u Puli priredio je atletski miting s više od 300 natjecatelja. Nakon toga priređene su mnogobrojne utrke i natjecanja, npr. noćna utrka na 6500 m po Puli 7.I.1921. Fašistička je vlast do 1943. snažno utjecala na sport, a pogotovo na atletiku, jer je tjelovježbu smatrala gl. čimbenikom jačanja duha nacije. Mnoge sport. organizacije osnovane su u većim pulskim četvrtima nakon II. svj. rata. Sportsko društvo »Nino Valconi« bilo je prvo takve vrste u Puli za angloamer. uprave. U Sportskom društvu Julijskih partizana, osnivač kojega je Edoardo Rajković, jedna od osnovnih disciplina bio je cross country, tradicionalni sport Puljana. Uz ostale sportove laka atletika bila je sekcija pri sport. društvu Unione sportiva operaia.

Pri Društvu za tjelesni odgoj Partizan iz Pule Radovan Kirin pokrenuo je 1955. atletsku sekciju. Prvi atletski klub Pula osnovan je 1961., a 1965. mijenja ime u 3. januar. U idućem desetljeću, koje je bilo najuspješnije u povijesti atletike u Istri i Puli, klub je promijenio ime u Puljanka, a danas se zove Istra. Kroz njega je prošao velik broj vrlo uspješnih atletičara i atletičarki.

NAJČITANIJE