Najavljeno deseto izdanje Sajma sporta te deveto izdanje ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“ u Umagu

U Umagu su sve snage usmjerene u pripremu još jednog fantastičnog izdanja Sajma sporta i ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“. Tradicionalno, mjesto održavanja ovog festivala sporta bit će sportska dvorana te polivalentno sportsko igralište Osnovne škole Marije i Line gdje se od 7. do 10. travnja 2022. godine okupilo tisuće sportaša rekreativaca i profesionalaca te ljubitelja sporta uopće, a koji će na ovoj manifestaciji doživjeti pravu sportsku „bombu“ u najpozitivnijem smislu.

Utrka Istria 100 ove je godine postala dio UTMB® World Series platforme trail utrka.

Organizatori najpoznatije svjetske ttrail utrke Ultra Trail Mont Blanc (UTMB Group), udružili su se u svibnju 2021. s IRONMAN Group kako bi pokrenuli UTMB® World Series, novu trail platformu koja od 2022. okuplja impresivan broj globalno priznatih i najznačajnijih trail utrka u svijetu kako bi trkačima omogućila ekskluzivni pristup vrhunskom sportskom događaju, finalu svjetske serije utrka, UTMB® Mont-Blancu.

Tako se i naša najpoznatija hrvatska trail utrka 100 Milja Istre koja od ove godine nosi novo ime Istria 100 by UTMB®, sada nalazi u društvu elitnih svjetskih utrka. Da je tome tako svjedoči i veliki broj elitnih trkača iz cijelog svijeta, kojih je ove godine na 9. izdanju utrke preko 50.

Ova će manifestacija pod pokroviteljstvom Grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga, i Sportske zajednice grada Umaga, tijekom 4 dana Umag pretvoriti u centar sportskih zbivanja i promocije sporta, gdje se profesionalci, rekreativci te svi ljubitelji sporta i aktivnog odmora uopće, nalaze na jednom mjestu.

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 7. travnja 2022. godine u Umagu, Sajam sporta i ultratrail utrku „Istria 100 by UTMB“ najavili su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i direktor utrke Alen Paliska. Na konferenciji za medije predstavljeni su i Elitni trkači, sudionici ovogodišnje ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“, koji su govorili o svojim očekivanjima, iskustvima i općenito o životu u svijetu trčanja.

Umag, kao grad domaćin jedinog sajma takvog tipa u regiji, putem ove manifestacije promovira sport i zdravi život u svojoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Titula Europskog grada sporta 2018. naime, bila je tek dodatna motivacija i odskočna daska Umagu da se ova sportska manifestacija podigne na još višu razinu. Stoga je sav trud kontinuirano ulagan u smjeru stvaranja sve jačeg i kvalitetnijeg umaškog sportskog vikenda.

Sajam sporta ove godine ugošćuje 15 izlagača s raznim novitetima u segmentu outdoor sportske opreme i preparata, a posjetitelji mogu izvršiti i direktnu kupovinu.

Sajam sporta svakako znatno obogaćuje organizacija ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“, koja iz godine u godine u Umag dovodi sve veći broj sudionika ovog sve popularnijeg sporta. Čak 1.150 natjecatelja prijavilo se iz 50-ak država svijeta. Radi se o trkačima iz praktički svih europskih država, kao i nekih sa svih ostalih kontinenata.

„Istria 100 by UTMB“ kontinuirano potvrđuje visoku kvalitetu organizacije i usluge prema sudionicima utrke. Ovisno o dužini staze, trkači kreću iz Labina (168 km), Mošćeničke Drage (128 km), Buzeta (68 km), Motovuna (40 km) i Grožnjana (20 km). Na kraju utrke, svi trkači prolaze ciljnu ravninu u Umagu gdje će ih uz volontere, drage domaćine i organizatore utrke, dočekati medalja unikatnog dizajna, što je tradicija koju Istria 100 by UTMB održava već godinama.

Više informacija o utrci možete pronaći na službenoj web stranici utrke i Race Guide – Vodiču za utrku koji također možete naći na službenoj web stranici.

Manifestacija koja se održava od 7.-10. travnja u Umagu jedina je takvoga tipa u Hrvatskoj i široj regiji te predstavlja tip manifestacije u kojoj se isprepliću sport i turizam. Obzirom na najavu velikog broja gostiju u Umagu, kao i sudionika, manifestacija će nedvojbeno i ove godine oduševiti sportaše i ljubitelje sporta uopće, kao i posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva.

Izvor i foto: Umag.hr