28.9 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Najluđa partija briškule ikad! Piše Otac Manus

Najluđa partija briškule ikad! Piše Otac Manus

Igrao je briškulu za stolom preko kojeg se prostirao bijeli stolnjak s iscrtanim cvjetovima maka, svjetlucav kao da je oprašen nekim čarobnim prahom.

Oslanjao je desni lakat na stol, lickao suhe usne piljeći u karte što ih je držao u ruci i promišljao koju će baciti. Ipak, mozak mu nije najbolje radio zbog previše igranja ove opojne igre. Zablokirao je i zastao u istom položaju. Niz čelo mu se spustila kap znoja, iako u prostoriji nije bilo vruće. Ruka u kojoj je držao karte mu je podrhtavala i plavila, iako nije bilo ni hladno. Jezik mu je trnuo i nekontrolirano plesao unutar usne šupljine. Osjećao je kako mu crvena krvna zrnca ušmrkuju ona bijela kao da su ovisna o njima, no to ga nije previše brinulo jer mu je, ionako, liječnik rekao da ima previše bijelih zrnaca u krvi.

Nakon pola sata ronjena u iluzijama koje je njegov um nekontrolirano proizvodio, mozak mu se odblokira. Uzdigne pogled iznad karata i uoči da za suprotnom stranom stola nema baš nikoga. Shvativši da je cijelu noć igrao briškulu sam sa sobom, tresne si šamar. Ustane i pogleda u sat. Začuđeno otvori usta zapazivši da je pet minuta do šest sati, a morao se probuditi rano kako bi obavio jednu važnu građansku dužnost.

Dok se vukao do spavaće sobe, nekako je uspio uključiti jedan mali komad mozga iscrpljenog od briškule i promislio njime koliko je to bilo moguće. Shvatio je da neće puno slagati ukoliko sutra kaže da je večer prije igrao briškulu, a pritom prešuti da ju je igrao sam sa sobom i prešuti razlog koji ga je naveo da je igra sam sa sobom.

Legao je u krevet i pustio si s mobitela pjesmu od Joleta ”Nosi mi se bijela boja”, ali ju je pjevušio malčice drukčijim riječima.

Otac Manus

Foto: PORKA MAJKA

NAJČITANIJE