NASTAVAK AFERE VODNJAN: DANKO KONČAR U MUTNIM NEKRETNINSKIM POSLOVIMA

Autor: Armando Mihovilović

Tajkun preko suradnika kupuje zemlju političara koji mu trebaju odobriti projekt vrijedan 500 milijuna eura

Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora mutni nekretninski poslovi IDS-ova gradonačelnika Klaudija Vitasovića na brijunskom priobalju dobili su novi nastavak. HTV je prije nekoliko dana objavio treći nastavak svog serijala “Vodnjanski kumovi”, u kojem se opisuju vrlo upitni Vitasovićevi odnosi s Dankom Končarom i pojedinim kontroverznim balkanskim poduzetnicima. S druge strane, istarski dnevnik Glas Istre objavio je niz članaka i komentara iz kojih je vidljivo da se vodeća istarska politička stranka IDS počela ubrzano odmicati od vrućeg vodnjanskoga gradonačelnika.

Danko Končar vodeći je investitor na području grada Vodnjana. Do terena na području Barbarige i Dragonere došao je u vrlo čudnim okolnostima, kupujući istoimene projekte od tvrtki koje su pozadinski bile u vlasništvu Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera. Bivši čelnici banke odslužili su višegodišnje zatvorske kazne zbog malverzacija novcem Hypo Alpe Adria banke, a projekt Barbariga i Dragonera bio je klasičan primjer njihova tadašnjeg djelovanja.

Čelnici banke osnivali su tvrtke u Lihtenštajnu, potom su kreditom vlastite banke kupovali poljoprivredna zemljišta koja su onda uz pomoć lokalnih političara na nekom području urbanizirali. Tada bi druga tvrtka, također u vlasništvu čelnika banke, kupovala isti projekt, ali po višestruko višim cijenama.

Poslovanje Hypo banke na Balkanu najveći je kriminalni akt nakon Drugoga svjetskog rata – svojedobno je rekao Christian Boehler, voditelj CSI Hypo, ustvrdivši da su bankari iz Koruške surađivali s najgorim kriminalcima, tajnim službama, vojnim osobama i korumpiranim političarima, a oprani novac iz Hypo banke izvlačio se preko tajnih računa u Lihtenštajnu.

Afera Barbariga i Dragonera odvela je u zatvor Lidiju Delton, IDS-ovku koja je vodila Vodnjan prije Klaudija Vitasovića. Preciznije, Lidiju Delton u zatvor je usmjerio upravo Vitasović, koji je novinarima Glasa Istre dostavio dokumentaciju iz koje je bilo vidljivo da je Lidija Delton čelnicima Hypo banke prije kupnje zemljišta obećala urbanizaciju. Iako je bilo jasno da je cijeli posao dizajniran s vrha IDS-a na čelu s Ivanom Jakovčićem, malverzacije je platila samo Delton, piše Dnevno.hr

Foto: Maxportal