29.8 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Ne morate na šalter po nove putovnice, osobne, vozačke

Ne morate na šalter po nove putovnice, osobne, vozačke

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) zbog epidemije koronavirusa odlučilo je produljiti valjanost nekih osobnih dokumenata poput osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružnog lista.

Tako će s ciljem smanjenja socijalnih kontakata i zaštite građana, te službenika koji rade na izdavanju osobne iskaznice, svima kojima je osobna iskaznica istekla u vrijeme epidemije, ona vrijediti i 30 dana nakon prestanka epidemije. Također, ako je netko već podnio zahtjev, a nije preuzeo novu osobnu, ona će se moći preuzeti 30 dana nakon epidemije, jer je sada propisano da se ona poništava ako je ne preuzmete u roku od 90 dana.

Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, a pod to spadaju i odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenti o nadzornom pregledu.

– U 2019. policijske uprave i policijske postaje izdale su 565.000 dokumenata, od toga 274.000 vozačkih dozvola. U cilju smanjenja socijalnih kontakata, predlažemo izmjene ovih zakona – rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

No, to se ipak ne odnosi na tehnički pregled koji mora biti obavljen u propisanom roku.

Produljenje pak vrijedi i za putovnice, a ova mjera odnosi se na sve, ali prvenstveno na hrvatske građane koji se s nevažećom putovnicom u ovom trenutku nalaze u inozemstvu i žele se vratiti u Hrvatsku.

Do 30 dana nakon prestanka epidemije produljuje se i valjanost oružnih listova koji su istekli, a omogućava se i da se određene radnje koje su vlasnici oružja dužni poduzeti u zadanim rokovima – kao što su podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa, a čiji krajnji rok pada za vrijeme epidemije – da to učine kada se steknu uvjeti, odnosno najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije, piše Jutarnji.

 

FOTO: Bruno Konjević/CROPIX

NAJČITANIJE