25 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Nedosljednost IDS- ovaca ogleda se i u krizna vremena, svakako pročitati!

Nedosljednost IDS- ovaca ogleda se i u krizna vremena, svakako pročitati!

Na 31. sjednici GV, koja se radi epidemije koronavirusa održala 31.3.2020. putem grupne e-mail komunikacije, porečki gradski vijećnik Dražen Prgić (HDZ) pozvao je svoje kolege gradske vijećnike da ”zaborave na sve političke nesuglasice”, da ”budu kao jedno tijelo” te je iznio prijedlog da se svi vijećnici odreknu cjelogodišnjeg vijećničkog honorara u korist egzistencijalno najugroženijih stanovnika Poreča.

Obratio se kolegama ovim riječima:

”Poštovani kolege vijećnici, povodom aktualne epidemije, pozivam vas da privremeno zaboravimo na sve političke nesuglasice i da budemo kao jedno tijelo u ovim kriznim vremenima. Dužni smo zaštiti građane, ali i maksimalno sanirati ekonomski udar na njih, stoga predlažem da se mi vijećnici odreknemo cjelogodišnjeg vijećničkog honorara u korist egzistencijalno najugroženijih stanovnika Poreča. Naše će ujedinjeno tijelo na taj način simbolično iskazati suosjećanje s građanima”, stoji u Prgićevu e-mail dopisu.

Nedugo zatim uslijedio je i odgovor predsjednika Gradskog vijeća Grada Poreča Adrijana Jakusa (IDS) koji je odbacio Prgićevu ideju o organiziranom zajedničkom odricanju honorara, napisavši:

“Što se tiče prijedloga o odricanju naknade, moram napomenuti da su te odluke pojedinačne za svakoga vijećnika. Osobno smatram da se pomaganjem u nevolji ne treba samoreklamirati niti to isticati.”

Dozu licemjerstva i dvostrukih kriterija u ovom stavu Jakusa iščitao je vijećnik Dražen Prgić, te mu odgovorio:

“Poštovani, g. Jakus, koliko se sjećam već smo se kolektivno kao vijećnici odricali naknada u druge svrhe na Vaš ili prijedlog IDS-a. Tada se to nije gledalo kao samoreklama ili isticanje Vas ili IDS- a. Stvarno sam razočaran načinom na koji razmišljate, a u konačnici sve što dolazi od oporbe je samoreklamiraje i isticanje, stvarno ste konstruktivni. Ovo samo pokazuje koliko ste Vi i vaši u IDS- u isključivi.” – stoji u reagiranju Dražena Prgića.

Zanimljivo, jučer, kada su to predložili predstavnici vladajućih u Istri, više odricanje nije problem niti populizam. Naime, na jučerašnjoj koordinaciji župana Istarske županije i devet istarskih gradonačelnika usuglašene su nove mjere solidarnosti.

Istarski župan sa zamjenicima, zatim gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana sa zamjenicima odreći će se trećine svoje plaće u korist Stožera civilne zaštite Istarske županije. Ta sredstva usmjerit će se za nabavku neophodne zaštitne opreme medicinskim djelatnicima koji se bore protiv epidemije koronavirusa. Naravno, potez je pohvalan, no ostaje nejasno zašto su kriteriji dvostruki ovisno o tome od koga prijedlog dolazi, iako je cilj isti, a to je opće dobro. (iV)

Prgić: Poreč obiluje primitivizmom zahvaljujući IDS-u - GlasIstre ...

Foto: Glas Istre

NAJČITANIJE