20.5 C
Poreč
Nedjelja, 7 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Nino Benvenuti - 120 pobjeda i jedan sumnjivi poraz u amaterskoj boksačkoj...

Nino Benvenuti – 120 pobjeda i jedan sumnjivi poraz u amaterskoj boksačkoj karijeri

Nino Benvenuti vs Carlos Monzón 1970. Foto: Wikipedia

Benvenuti, Giovanni – Nino, boksač (Izola, 26.IV.1938.).

Boksom se počeo baviti kao trinaestogodišnji dječak u maloj dvorani u Izoli pod utjecajem oca koji je u mladosti također volio isti sport. Ubrzo je odselio u Trst te počeo stvarati buduću karijeru na pobjedama u lokalnim i međuregionalnim amaterskim turnirima.

Izbornik talijanske reprezentacije ga je uočio 1955. Godinu kasnije je, međutim, prvi puta poražen na boksačkom turniru u Turskoj. Iste je godine umrla Benvenutijeva majka te ga je izbornik odbio sazvati na Olimpijske igre.

Godine 1957. postao je europskim prvakom u polusrednjoj kategoriji, da bi uspjeh ponovio u Lucernu 1959., dok je 1960. u Rimu postao olimpijskim prvakom u velteru. Napustio je amatersku i prešao u profesionalnu karijeru sa 120 pobjeda i jednim sumnjivim porazom.

Godine 1965. postao je europskim prvakom u srednjoj, dok je iste i sljedeće godine osvojio supervelter. Proglašen je boksačem godine 1968., a profesionalnu karijeru je zaključio tri godine kasnije. Od ukupnih 90 mečeva u karijeri Benvenuti broji 82 pobjede (35 susreta dobio je prekidom), sedam poraza i jedan neriješeni meč.

Glumio je u dva filma: Vivi o, preferibilmente, morti (1969.) i Mark il poliziotto spara per primo (1975.). Ušao je u politiku 1964., kao desničar, no ubrzo se iz nje povukao. Godine 1995. volontirao je u jednom indijskom prihvatilištu za gubavce, dok je godinu dana kasnije ušao u boksačku dvoranu slavnih (International Boxing Hall of Fame). Počasni je građanin grada Trsta te dviju talijanskih općina (Ripa Teatina i Sequals). Godine 2001. objavio je knjigu Il mondo in pugno (Svijet u šaci). Istrapedia

NAJČITANIJE