21.7 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Njemački mediji objavili razarajuću kritiku hrvatskog turizma: "Skupo i prljavo"

Njemački mediji objavili razarajuću kritiku hrvatskog turizma: “Skupo i prljavo”

MEDIJI njemačkog govornog područja, poput austrijskog Die Pressea i njemačkog Tagesspiegela, objavili su članak dopisnika s Balkana Thomasa Rosera u kojemu se tematizira stanje hrvatskog turizma ove godine. Ističe se da je ove godine došlo manje turista u Hrvatsku, koja ima problem s “visokim cijenama i prljavštinom” te da prazni većinom ostaju privatni apartmani s jednom do tri zvjezdice.

Navodi se kako je Hrvatska godinama bilježila porast broja turista, no da su se ove godine stvar značajno promijenile. Ministar turizma Gari Cappelli se tješi time da su Portugal i Španjolska zabilježili još veći pad broja turista te ističe da se Hrvatska dobro drži u usporedbi s njima, piše Index.

Kraj rasta hrvatskog turizma

Ističe se kako u Ministarstvu turizma namjerno ignoriraju loše brojke o broju turista i noćenja te da se može naići na poluprazne trajekte, a sve to ukazuje na kraj turističkoj buma u Hrvatskoj. Hrvatski mediji pišu o “sezoni otrježnjenja” i “kraju turističkog sna”.

U članku se podsjeća da je rast hrvatskog turizma bio utemeljen na problemima turske i sjevernoafričke konkurencije te da prihodi od turizma čine oko petinu hrvatskog BDP-a.

“U očekivanju nastavka rasta se povećao broj kreveta u apartmanima, ove godine za 40 tisuća i to nakon povećanja od 60 tisuća prošle godine. Ponuda u međuvremenu značajno nadmašuje potražnju. Vremena stalnog povećanja broja turista su zasad prošla”, piše u članku, navodi Index.

Foto: tagesspiegel.de

NAJČITANIJE