20.4 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO NK Istru 1961 muče veliki problemi, trener im je dobio otkaz preko...

NK Istru 1961 muče veliki problemi, trener im je dobio otkaz preko e-maila

To je priopćenje objavljeno na stranicama Istre 1961 u četvrtak. Ono samo potvrđuje da se u pulskom prvoligašu događaju tektonske promjene otkako je 2018. godine grupacija Baskonia-Alaves postala većinski vlasnik kluba.

Kad se najavljuje “promjene u strukturi kluba i upravljačkom kadru”, to je potvrda kuloarskih informacija po kojima nije u pitanju samo tko će biti sportski direktor Istre 1961. To znači da se najavljuju promjene Uprave (poslovni dio) kluba, struke i općenito organizacije. Zašto je došlo do tog potresa upravo sada, dva dana prije prvenstva? Stvar je dugo tinjala i nakon što se pulski dio Uprave kluba usprotivio samovolji sportskog direktora Alavesa, Sergija Fernandeza, koji je “potiho” želio potvrditi ostanak Javiera Morana, postalo je jasno da će nastati unutar klupski, odnosno unutar grupacijski sukob. Što se zapravo događa u Istri 1961 pokušali smo rekonstruirati po svim segmentima…

Glavni redatelj sportske politike Istre 1961 je Sergio Fernandez, koji je sportski direktor Alavesa. U dvije godine pod njegovom palicom je prodefilirali pet trenera, četiri sportska direktora i “bezbroj” igrača sa svih strana svijeta. S devet milijuna eura investicija grupacije sportski sektor je ostvario dva deveta mjesta i ostanak kroz doigravanje, ekvivalent dosezima momčadi koje su u prošlim vremenima funkcionirale bez novca. Kako je prošlog tjedna naputkom da se produži ugovor Javieru Moranu dao naslutiti da se ništa u lošoj sportskoj politici kluba neće promijeniti, reagirali su članovi Uprave u Puli. To su predsjednik Branko Devide Vicenti i direktori Mikel Lauzurica i Darko Podnar.

Oni su upozorili vlasnike da je to loš potez za klub. Vlasnik Querejeta je zato stopirao tu odluku i valjda zatražio od Fernandeza da se razriješi to kontinuirano problematično pitanje sportske direkcije u Istri 1961. Kako on nije imao plan B, sada je Istra došla u situaciju da dva dana prije puta na debi prvenstva, protiv Hajduka, nema sportskog direktora, nema stručni stožer, nema igrača osim onih koji su zatečeni u klubu. Čisti “disaster” kakav ne pamtimo ni u najsiromašnija vremena pulskog nogometa…

Zahvalite mu se…

U petak je Sergio Fernandez dao naslutiti da neće zaboraviti što je tko javno govorio i činio u klubu glede sportskog pogona. Poslao je mail u klub i objavio da “Ivan Prelec neće nastaviti s nama i zahvalite mu se na suradnji”. Nije se udostojio niti ga pozvati i to mu osobno priopćiti. Fernandezu se Prelec zamjerio benignim izjavama da štošta ne štima u radu s prvom momčadi i odnosima unutar sportske direkcije, da nema komunikacije i da to nije dobro za klub.

Moglo se zaključiti da mu to neće biti oprošteno, pogotovo što je pulski dio Uprave, kao i igrači te veći dio javnosti potpuno na strani trenera. No, to nije izgleda sve. Doznaje se kroz informacije iz Zagreba i Splita da se u Istri 1961 spremaju velike promjene i u poslovnom dijelu vodstva. Navodno je Fernandez dogovorio dolazak Ivana Kosa, bivšeg predsjednika Uprave Hajduka, koji bi u spomenutom “restrukturiranju” trebao postati generalni direktor. Uz njega trebao bi funkciju sportskog direktora preuzeti njegov suradnik u Hajduku, Krešimir Gojun.

Nije dobar znak

To opet daje naslutiti, pogotovo nakon pismenog “zahvaljivanju” Ivanu Prelecu, da bi novi trener Istre mogao postati Siniša Oreščanin, koji je bio trener Hajduka u vrijeme navedenom tandema čelnika.

Hoće li se to doista dogoditi ovisi o Joseanu Querejeti, koji mora amenovati te izbore Sergija Fernandeza. To je vrlo delikatna odluka jer ako potvrdi ta nova lica, onda to znači da treba otići Mikele Lauzurica, koji je bio glavni direktor u protekle dvije godine. Njegovom zaslugom, uz predsjednika Branka Devide Vicentija i Darka Podnara, naravno uz sredstva Alavesa, sanirane su sve dubioze u Istri 1961 (preko 3 milijuna eura), stabilizirano poslovanje i unaprijeđen rad u svim segmentima kluba.

Ukoliko Querejeta prihvati Fernandezove izbore, i odrekne se svih dosadašnjih operativaca (oni su najavili ostavku ako se ide tim pravcem) onda je jasno da projekt Istra 1961 ovisi upravo o volji tog čovjeka. S obzirom na sve što je do sada radio, to svakako nije dobar znak za budućnost kluba i projekta Baska u pulskom prvoligašu. Naprotiv…

Izvor: Sportskenovosti.hr

Foto: Regional Express

NAJČITANIJE