0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA NOVI MODEL UPRAVLJANJA VODOM U ISTRI: Bassanese ne želi spajanje vodovoda jer...

NOVI MODEL UPRAVLJANJA VODOM U ISTRI: Bassanese ne želi spajanje vodovoda jer tvrdi da će to biti IDS-ov konglomerat neograničene moći. Miletić pak kaže da se radi o racionalizaciji troškova

Naša odvodnja je jedina samoodrživa, bez kune kredita, i sada se mi moramo spojiti s nekim tko ima 20 milijuna kuna kredita i dvije stare kante. Jesmo li mi sposobniji ili su oni nesposobniji? Ne, mi smo normalni! Ovakvim spajanjem dolazi do jednog konglomerata u kojem IDS ima neograničenu političku moć. Oni traže decentralizaciju kada njima odgovara, a interes građana ih ne zanima, kaže Bassanese. 

Jedino umaški gradonačelnik Vili Bassanese nije potpisao rovinjski zaključak o spajanju isporučitelja vodenih usluga čime bi Istra u narednom razdoblju postala jedno uslužno područje. Svi ostali gradonačelnici iz Istre složni su u namjeri da vodama na Poluotoku treba upravljati jedna tvrtka. Spajanje odvodnji i vodovoda u jedinstveni sustav koji bi pokrivao čitavu regiju, IDS-ovi gradonačelnici pravdaju većom racionalizacijom, kvalitetom usluge, ali i jedinstvenom cijenom vode.

No SDP-ovac Vili Bassanese uopće ne misli tako i smatra da je na pomolu centralizacija, čime si je, tvrdi, vladajući IDS zabio autogol. O svemu je izvijestio i premijera Andreja Plenkovića, ali i Udrugu gradova. Naveo je da Grad Umag podržava nacrt prijedloga vodoslužnih područja koji na području Istre predviđa formiranje dva vodoslužna područja.

– Gradonačelnici su na tom sastanku u Rovinju donijeli zaključak protivan prijedlogu stručnih službi Hrvatskih voda, po kojem se u Istri trebaju formirati dva uslužna područja. Učinkovitost i ekonomsko poslovanje trgovačkog društva odvodnje, kojem je Grad Umag većinski vlasnik, dovedena je do te razine da je to tvrtka primjer na području Istarske županije te je u fazi realizacije europskih projekata vrijednih preko 400 milijuna kuna. Istarski vodovod Buzet, kao davatelj usluge opskrbe vodom, u kojem je Grad Umag suvlasnik, je solventna i samoodrživa tvrtka koja je trenutno druga po razvijenosti sustava opskrbe pitkom vodom u Hrvatskoj, tvrdi umaški gradonačelnik i napominje:

– Osim prikrivanja gubitaka ostalih davatelja usluga na području Istarske županije te naravno centralizacije političke i ekonomske moći, ne postoji niti jedan logičan i opravdan razlog da se dogodi spajanje u jedno uslužno područje i tvrtku koja bi u konačnici pogoršala te poskupila postojeću uslugu građanima, smatra Bassanese.

Izvor: glasistre.hr

NAJČITANIJE