O TOME SE ŠUTI! Nakon Francuza i Grci izašli na ulice, masovni prosvjedi protiv obaveznog cijepljenja

Više od pet tisuća protivnika cijepljenja protiv koronavirusa okupilo se u srijedu ispred grčkog parlamenta u Ateni, te su uzvikivali “uzmite si svoja cjepiva i gubite se odavde”, te su pozvali premijera Kyriakosa Mitsotakisa da podnese ostavku.

“Svaka osoba ima pravo na izbor, a mi biramo da vlada ne bira umjesto nas”, izjavio je kardiolog Faidon Vovolis, čelnik pokreta “Ponovno slobodni”, koji je pozvao na prosvjed ispred parlamenta.

Pokret se protivi oštrim vladinim mjerama protiv epidemije koronavirusa, a Faidon Vovolis smatra upitnim znanstvena istraživanja u vezi cjepiva i nošenja maski.

Najveći prosvjed protiv cijepljenja

Ovo je bio najveći prosvjed u Grčkoj protiv programa cijepljenja, a održan je uz prisutnost velikog broja policajaca. Oko 41 posto Grka je u potpunosti cijepljeno, s obje doze, a u ponedjeljak je vlada naložila obavezno cijepljenje za djelatnike u zdravstvu i zaposlene u staračkim domovima.

Dok je Francuska u srijedu slavila svoj nacionalni praznik, Dan pada Bastille, više od 19.000 ljudi, prema podacima vlasti prosvjedovalo je u ime “slobode” protiv najava predsjednika Emmanuela Macrona o covid propusnicama, protiv cijepljenja i “diktature”.

Neki skupovi su održani tijekom jutra, u vrijeme vojnog mimohoda na Elizejskim poljanama, pred predsjednikom Macronom koji je posljednji puta u svom petogodišnjem mandatu predsjedao tom proslavom.

U pitanje su dovedene izjave predsjednika u ponedjeljak navečer kada je najavio obvezu cijepljenja za njegovatelje i druge profesije, kao i proširenje zdravstvene propusnice na većinu javnih površina.

Neke od tih mjera će stupiti na snagu u ljeto i potaknuti na cijepljenje brojne Francuze koji su do sada bili neodlučni ili bili nepovjerljivi. Nakon tih najava više od dva milijuna Francuza se on line najavilo na cijepljenje. U ime slobode, protivnici su izrazili svoje nezadovoljstvo.

U Parizu se u nekoliko povorki okupilo 2250 ljudi, prema ministarstvu unutarnjih poslova. Razbijali su i palili po gradu.

Izvor i foto: Paraf