20 C
Poreč
Nedjelja, 31 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Obilježena je godišnjica smrti Fulvia Tomizze

Obilježena je godišnjica smrti Fulvia Tomizze

Povodom godišnjice smrti književnika Fulvija Tomizze, predstavnici Grada Umaga, Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag i Gradske knjižnice Umag, položili su cvijeće na njegov grob u Materadi.

Fulvio Tomizza (1935.-1999.) rođen je u Juricanima, selu župe Materade, nedaleko od
Umaga. Nakon što je njegovo mjesto pripalo Jugoslaviji, Tomizza odlazi u Trst. Ta određenost odredila je njegovo publicističko i književno stvaralaštvo i usmjerila je njegove nazore ideji convivenze koja ostaje u središtu njegova djelovanja, kao čovjeka i kao književnika. Svoj bogati književni opus počeo je s dvije trilogije, istarskom i autobiografskom. Prvu čine romani „Materada“, „Djevojka iz Petrovije“ i „Bagremova šuma“ a drugu trilogiju čine djela „Peto godišnje doba“ , „Stablo snova“ i „Miriamin grad“.

U središte talijanske i regionalne književne javnosti Tomizza je «ušao» s romanom „Bolji život“ koji pruža široku panoramu povijesti župe Materada u dvadesetom stoljeću, kroz pripovijedanje crkvenjaka Martina Kružića. Fulvio Tomizza ostavio je i nekoliko zbirki priča a pisao je i dramske tekstove koji su bili izvođeni u Jugoslaviji od kojih je najpoznatiji „Vera Verk“ , s mitskom, mračnom, simbolikom.

Tomizza je dobitnik brojnih književnih nagrada među kojima je i Premio Strega, najpoznatija talijanska književna nagrada, koju je dobio za roman „Bolji život“ koji je preveden na dvadesetak jezika. Nakon njegove smrti, 2000. godine pokrenuta je književna manifestacija Forum Tomizza, koja se održava svake godine u Trstu, Kopru i Umagu u kojem Gradska knjižnica Umag svake druge godine objavljuje novi hrvatski prijevod Fulvija Tomizze. (iV)

NAJČITANIJE