Od ponedjeljka dodatne epidemiološke mjere u četiri dalmatinske županije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sinoć je zbog pogoršanja epidemiološke situacije najavio uvođenje novih ograničenja za narančasti dio Jadrana od ponedjeljka. Jutros je na sjednici Vlade o tome govorio premijer Andrej Plenković.

U svom uvodnom obraćanju Plenković je napomenuo kako nakon tri tjedna stagnacije imamo osjetniji porast slučajeva te je pozvao na oprez. “Uočljivo je da najveći broj zaraženih dolazi iz četiri dalmatinske županije i turističkih destinacija i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitiralo širenje zaraze. Moramo gledati cjelinu odgovornosti”, rekao je i dodao da je cilj tih mjera ograničiti mogućnost širenja zaraze i kontrola nad većim okupljanjima.

“Time ćemo izbjeći rizike, smanjiti dinamiku zaraze i omogućiti održavanje turističke sezone”, rekao je premijer. Naglasio je kako je tu važna uloga lokalnih i županijskih stožera. Smatra da će ove odluke smanjiti nesporazume i nedorečenosti između njihovih i odluka Nacionalnog stožera, koje su nekad kontradiktorne, piše Telegram.hr.

O cijepljenju

Plenković je naglasio da je ukupno cijepljeno oko 48 posto odraslih u Hrvatskoj i ponovno je pozvao da se cijepe i oni koji to još nisu. Naglasio je prošlotjednu odluku koja omogućava cijepljenje svima bez zdravstvenog osiguranja, Hrvatima iz inozemstva te strancima iz drugih država. “Mogu se cijepiti besplatno bez ikakvih problema i time dajemo doprinos zaštiti od covida koji ide van naših granica. Ovo je globalna utakmica”, rekao je.

Istaknuo je da su među hospitaliziranima 94 posto bile necijepljene osobe. “Danas svatko tko odabere da se ne cijepe doslovno stavlja sebe u rizik i taj rizik može završiti fatalno”, poručio je Plenković. “Svi smo umorni od pandemije, od mjera i drukčijeg načina života”, naglasio je. Zatim je dodao kako je bitno proći kroz ljeto sa što većim dolaskom turista i sa što manjom zarazom.

“To od nas očekuje cijeli turističko-ugostiteljski sektor, da ne dođe do skraćivanja sezone. Molim sve da pomognu tom važnom cilju. Cijepimo se sad i ne čekajmo jesen da budemo zaštićeni tada za eventualne proboje nekakvog četvrtog vala i za nove varijante virusa.” Plenković se osvrnuo se na jučerašnju sjednicu GSV-a i pohvalio poduzetim mjerama za očuvanje poslova tijekom pandemije. Naglasio je kako je porastao broj zaposlenih u lipnju u odnosu na prijašnja dva mjeseca, a dodao je kako je rasla i prosječna plaća.

Zabilježeno 179 novozaraženih

U posljednjih 24 sata zabilježeno je 179 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Istaknuo je da je to 4,56 posto od testiranih. Najviše novih slučajeva u posljednja dva tjedna bilo je u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u Gradu Zagrebu, dodao je Beroš.

“U bolnicama je situacija povoljna, s izuzetkom pojedinih bolnica u Dalmaciji bilježi se blagi porast broja hospitaliziranih u dalmatinskim županijama”, istaknuo je Beroš. Napomenuo je kako je jednom dozom cijepljeno 57,6 posto odraslih.

Božinović je zatim govorio o novim mjerama za Jadran koje će stupiti na snagu u ponedjeljak. “Odluka koja će biti objavljena sutra stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera s obzirom na intenzitet i veliki broj ljetnih događanja na priobalju njihov nadzor je moguć jedino potpunim angažmanom tamošnjih lokalnih Stožera i ostalih službi. Imaju ovlasti ne izdati suglasnost za održavanje svih okupljanja i događanja za koje procjene da ih je teško kontrolirati”, rekao je Božinović.

Izvor: Telegram.hr

Foto: Paraf.hr