31 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Od ruševine do kuće kakvu niste vidjeli, i sve to u Istri!

Od ruševine do kuće kakvu niste vidjeli, i sve to u Istri!

Slučajna vožnja zagrebačke obitelji selima oko Oprtlja urodila je jubavlju na prvi pogled: zapuštena stara kuća dobila je nove vlasnike i novo ruho, donosi Lining Večernjeg lista

U unutrašnjosti Istre se posljednjih 15-ak godina događa pravi graditeljski bum kuća za odmor, više nego u bilo kojoj drugoj regiji u Hrvatskoj. Posebnost tih kuća jest nastojanje da se i eksterijerom i interijerom potpuno uklope u okoliš, ma kako moderne i tehnološki opremljene bile. Jedna od njih je i kamena ljepotica nikla na staroj ruševoj kući u selu Bencani pokraj Oprtlja.

Pozicija na uzvisini nudi joj prekrasan pogled na okolna brda, među ostalim i čarobni Motovun, te dolinu rijeke Mirne. Ova pomalo arkadijska, utopistična slika zelenog krajolika i nepatvorene, idilične atmosfere u kojoj se smjenjuju tišina i zvukovi prirode jest ono što je privuklo zagrebačku obitelj da prije nekoliko godina svoj ljetni dom nađe upravo ovdje a ne negdje na obali. Dodatna pogodnost, kao uostalom i većine novonastalih vila u Istri jest blizina mora – u ovom konkretnom slučaju za svega 30 minuta možete uživati u njegovim čarima.

– Slučajno smo, prolazeći prema Oprtlju ugledali ruševine jedne kuće i dali se u potragu za vlasnicima – prisjećaju se današnji vlasnici. Potraga je završila i više nego uspješno, jer je na parceli, uz obnovu zatečenog objekta, prema planu arhitekta Antonija Balzarena, dodano njih još nekoliko, također od kamena, te sagrađen bazen. – S obzirom na lokaciju u centralnoj Istri projekt je bio koncipiran kao obnova stare istarske stancije s primjesama modernih odnosno suvremenih arhitektonskih elemenata – objašnjava arhitekt Balzareno.

Na 300 četvornih metara unutarnjeg i 100 četvornih metara natkrivenog vanjskog prostora isprepliću se tradicija i moderno – prije svega preko drveta, kamena i cigle kao baznih materijala na koje su se nadovezali oni novije generacije – staklo, željezo i aluminij. U glavnom objektu nalazi se u prizemlju veliki dnevni boravak sa zonom za zabavu – stolom za kartanje i prozorom sa zelenim okvirom s pogledom na Motovun.

Na toj etaži su i moderno i minimalistički uređeni blagovanje i povišena kuhinja, povezana stepenicama s ostatkom dnevne zone. Na katu se nalaze dvije spavaonice – dječja i glavna roditeljska s pripadajućim kupaonicama uz dodatak prolazna ‘walk in’ garderoba te mini krovne terase za jutarnju kavu ili večernju čašicu pjenušca. Uz kuću je zasebni objekt s manjim gostinjskim apartmanom na katu, a u prizemlju su ljetna kuhinja s roštiljem i vešerajem.

Prizemlje nudi mogućnost izlaska na terasu iz koje se ulazi u vinski podrum načinjen na mjestu nakadašnje ‘šterne’ tj. bunara u kojem se skupljala kišnica. S obzirom na lokaciju i okoliš, bilo je posve logično izgraditi vanjski bazen koji je dobio i svoju mini verziju – grijani preljevni bazen ispod tijema koji se može koristiti i tijekom hladnijih dana.

– Tu su i popratni sadržaji – vanjski tuš u zoni ‘plaže’ glavnog bazena te pripadajući objekt za skladištenje opreme bazena – otkriva arhitekt čije su zamisli i ideje vlasnici prihvaćali bez primjedbi. Balzareno to objašnjava činjenicom da su stekli povjerenje u ono što radi, a on je pak, prepoznao njihove želje.

– Svakako smo htjeli sačuvati izvorni izgled i raspored kuća, a arhitekt je dodao ono ‘nešto svoje’ što je kuću učinilo posebnom – ističu vlasnici. Ono što je čini posebnom jest i unutarnje uređenje koje je promišljena mješavina stilova te zeleni prozor, čiji je masivni okvir jedan od najupečatljvijih detalja u interjeru, ali i eksterijeru. Na kamenom pročelju teško je ne uočiti aluminijski otvor vanstandarnih dimenzija sa zelenim okvirom. Arhitekt prozor vidi kao dodatni dekor na objektu, a drugu posebnost kuće, dijelove natkrivene staklom, kao pokušaj ponovnog kreiranja ‘ulice’.

Naime, stakleni krovovi stavljeni su samo u prostore hodnika i stubišta koje povezuju glavni objekt sa sporednim, pa djeluju kao male uske uličice specifične za Mediteran.

– Ta dva objekta u izvornoj varijanti nisu imali međusobnu komunikaciju, a nakon zahvata i probijanja otvora na bočnim zidovima zadovoljili smo potrebe novo projektiranih sadržaja i komunikacije, te smo dobili jednu unutarnju cijelinu zaštićenu od vanjskih atmosferilija – objašnjava arhitekt.

U svim segmentima vile susreću se staro i novo – od spomenutog kamenog pročelja sa zelenim prozorom, pa do staklenog krova i lokalnih kamenih ploča tj. škrilja u njemu, minimalističke i trendi rasvjete u kombinaciji s kamenom, drvenim troslojnim parketom i stropnim gredama te rustikalnim stolom u blagovanju pa sve do DJ kuhinje od inoxa koja djeluje poput DJ kabine, betonskog zida u boravku te kožne garniture i umjetničkih slika apstraktne tematike.

Sve to našlo je uspješan zajednički stilski jezik pod istim krovom, kao i paleta boja temeljena na neutralnim nijansama sive. Ovakva neutralna koloristička pozadina idealna je podloga za masivniji namjšptaj i upečatljive detalje poput sjajne i mahom moderne dizajnerske rasvjete od plastike i metala.

Foto: Privatni album/Ines Stipetić
« 1 od 6 »

 

NAJČITANIJE