ODGOVOR LIJEČNIKA BEROŠU: ‘Glavni izvor zarade u bolnicama bit će cijepljeni zdravstveni radnici’

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš uputio otvoreno pismo djelatnicima u zdravstveni sustav uz najavu da će liječnici, medicinski sestre i nezdravstveno osoblje od 1. listopada na radno mjesto moći doći samo ako su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test na covid-19, oglasila se i druga strana.

Jedan od liječnika obratio se direktno ministru. Njegovu objavu prenio je Hrvatski kršni zavjet.

‘ Poštovani Ministre Beroš, pomno sam pročitao Vaše otvoreno pismo nama liječnicima, u kojem ste nedvojbeno istaknuli tri uvjeta prema kojima će liječnici i drugo zdravstveno osoblje moći doći na svoja radna mjesta od 1. listopada ove godine.

Vaše legitimno pravo kao Ministra svakako postavlja određene uvjete, ali oni uvijek moraju biti u skladu sa zakonom i ustavom Republike Hrvatske. Vidite dragi kolega, da Vas podsjetim, Liječnik prije nego što dobije dopuštenje za samostalan rad mora ispuniti određene uvjete, zakonom propisane i nakon toga dobije licencu za samostalan rad. Mi smo svoje zakonske uvjete već ispunili dragi kolega, jer da nismo mogli bi raditi. No sada vi pokušavate nama liječnicima koji se nisu cijepili, nametnuti silom nove uvjete kojih nema u našim ugovorima o radu. Što bi se dogodilo kada bi poslodavac radniku samoinicijativno stalno mijenjao uvjete rada, a da za to nema pristanak radnika?

Ne mislite li da je to dragi Ministre gaženje ustanovom zajamčenih prava radnika i kršenje ugovora o radu? Moja najveća briga u ovom trenutku, kao liječnik koji svaki dan radi sa najtežim covidom pozitivnim pacijentima, jeste da ako vam ovo uspije proći dragi Ministre bez pobune radnika i sindikata, što će vam slijediti pasti na pamet, kakva nova odluka ili uvjet?

Znate kako se to zove dragi Ministre? Diktatura.

Razumijem Vašu zabrinutost u svezi epidemije COVID-19, ne podsjećam sve liječne i javnost na neke činjenice koje su od vašeg ministarstva do sada nismo mogli čuti.

Navodim slijedeće:
– cijepljeni i necijepljeni mogu oboljeti od virusa SARS Co 2 i dobiti koronavirusnu bolest COVID 19.
– i cijepljeni i necijepljeni mogu dobiti teške oblike bolesti COVID 19 i završiti na respiratoru, uz smrtni ishod. (osobno se uvjerio kao liječnik koji liječi takve pacijente)
– i cijepljeni kao i necijepljeni mogu zaraziti druge osobe u svojoj blizini.
– pacijenti koji dođu u Bolnicu nisu zaštićeni 100%, niti od zdravstvenih djelatnika koji su cijepljeni, niti od onih koji nisu cijepljeni.
– davanjem COVID PROPUSNICE zdravstvenim radnicima koji su cijepljeni, rizični proboj Sars Co 2 virusa u bolnicama, upravo zato što oni mogu biti prijenosnici, a nesmetano će ući u bolnice bez testa. (dovoljno je da jedan cijepljeni, a zaraženi uđe u bolnicu i danima širi bolest, a nikada ga nećemo otkriti jer ga nećemo testirati)
– stoga zaključujem, 1. Listopada javnosti mora biti jasno da će glavni potencijalni izvor zarade u bolnicama predstavljati upravo cijepljeni zdravstveni radnici koji se neće testirati, a mogu biti zaraženi i prenijeti infekciju drugima.

Također jedna bitna stavka u svezi onih koji su cijepljeni ili koji se žele cijeniti ovim novim cjepivima. Osobno sam se uvjerio da su brojke o nuspojavama ovih cjepiva značajno male, ne zbog toga što ih nema, nego isključivo zbog toga što se odbacuju kao da to nisu i što se ne prijavljuju.
Sada ću podijeliti s Vama dragi Ministre svoje vlastito iskustvo. Kada sam se vratio s mora prve tri osobe koje su preminule zbog teških oblika COVID 19 infekcije bile su cijepljene, jedna od njih je bila i na respiratoru.
I još nešto za sve koji ovo budu čitali, morate znati puno je veća šansa da zdravi mladi ljudi dobiju jednu od brojnih nuspojava eksperimentalnog cjepiva, nego da umru od korona virusa.

Radim sa covid pozitivnim pacijentima od samog početka epidemije i mogu vam reći ovo, još nisam morao intubirati pacijenta koji je bio prethodno potpuno zdrav.
Ako budete i dalje mijenjali uvjete rada i sljedeći put budete inzistirali na obveznom cijenjenju za dolazak na posao, kolega dragi i ministar želim vam reći ovo:

“Prije nego što ću ostati bez posla, nego se cijeniti ovim eksperimentalnim cjepivom, jer za provođenje svakog eksperimenta dragi Ministre potrebno je i dopuštenje osobama na kojima se provodi eksperiment!”

S poštovanjem kolega liječnik! ”

Izvor i foto: Paraf