29.9 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Odnosi između Varšave i Bruxellesa zahlađuju zbog odnosa nekih poljskih gradova prema...

Odnosi između Varšave i Bruxellesa zahlađuju zbog odnosa nekih poljskih gradova prema LGBT osobama

Odnosi Varšave i Bruxellesa daleko su od idličnih: Europska komisija već godinama kritizira aktualnu vlast u Poljskoj zbog reformi u području pravosuđa, proziva tamošnju vladu da pokušava staviti sudstvo pod kontrolu, šalje pismena i usmena upozorenja zbog vladavine prava. Još u prosincu 2017. godine, u potezu bez presedana, Komisija je predložila čak i iniciranje postupka protiv Poljske koji, u teoriji, može dovesti do toga da država članica Europske unije ostane bez prava glasa. Ali, zasad izgleda, samo u teoriji.

Ni „nuklearna opcija“, kako se u žargonu naziva taj članak 7., nije imala utjecaja: i Europski parlament tvrdio je da od aktivacije tog članka nije bilo nikakvog napretka, dapače. Sve dok u Budimpešti imaju pouzdanog i odanog saveznika, u Varšavi ne moraju brinuti za posljedice Komisijinog prijedloga – odluka o sankcijama donosi se jednoglasno, a mađarska Vlada spremna je uložiti veto. I tu je priča gotova.

NESVAKIDAŠNJI POTEZ BIROKRACIJE

Briselski administrativni aparat, koji godinama marljivo štampa priopćenja, službene opomene i obrazložena mišljenja, ovih je dana povukao neuobičajen potez: ocijenivši da je stav nekih poljskih gradova prema LGBT osobama diskriminatoran, uskratili su im financiranje iz jednog europskog programa. Šest gradova – nije otkriveno o kojima je riječ – ostalo je bez pet do 25 tisuća eura, koliko lokalna jedinica može dobiti iz ovog programa.

Razlog su sporne „zone slobodne od LGBT ideologije“: rezolucije kojima su regionalne, gradske ili općinske vlasti u, dosad, stotinjak poljskih lokalnih jedinica proglasile da je njihovo područje zona bez takozvane „LGBT ideologije“. Europske institucije, uključujući i Europski parlament, u više su navrata osudile te poteze. Sada su verbalne osude dobile i sasvim konkretan, financijski učinak.

NEZADOVOLJSTVO U VARŠAVI

Vijest da je šest poljskih gradova ostalo bez EU financiranja objavila je ovoga tjedna europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli. „Zemlje članice i državne vlasti moraju poštivati europske vrijednosti i temeljna prava“, napisala je na Twitteru, dodavši da su odbijene prijave šest poljskih gradova. O kojim je sredinama riječ, Europska komisija nije željela otkriti, pravdajući se internim pravilima da se takve informacije ne objavljuju. U poljskoj vladi su, očekivano, vrlo nezadovoljni. Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro odluku naziva neutemeljenom i nezakonitom te najavljuje da će se vlada angažirati kako bi odluka o uskrati europskog financiranja bila poništena. Ali u Bruxellesu su nepopustljivi. Samo su, tvrde, primijenili propisane kriterije.

UVJETI TEHNIČKI, ODLUKA POLITIČKA

Predviđeno je da program mora biti dostupan svim europskim građanima, bez obzira na njihov spol, rasu, etničku pripadnost, uvjerenja, godine, seksualnu orijentaciju… Predstavnici šest gradova jednostavno nisu uspjeli uvjeriti povjerenstvo za ocjenjivanje pristiglih prijava da ispunjavaju te zahtjeve. To je, ukratko, objašnjenje Komisije.

Komisija, dakle, pravda svoju odluku unaprijed propisanim, gotovo pa tehničkim kriterijima, ali ta je odluka daleko od pukog tehničkog odabira tko dobiva, a tko ne sredstva iz jednog, financijski prilično skromnog europskog programa. S obzirom na povijest odnosa Varšave i Bruxellesa, a još i više širi kontekst u kojem se događa, radi se o odluci s vrlo izraženom političkom težinom.

Izvor: Telegram.hr

NAJČITANIJE