30.2 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Operirana kornjača ide u Pulu na daljnji oporavak i rehabilitaciju

Operirana kornjača ide u Pulu na daljnji oporavak i rehabilitaciju

Operirali kornjaču: Progutala udicu koja joj je probila jednjak Nakon što je nesretna glavata želva pronađena na Dugom otoku probijenog jednjaka, prebacili su ju u Zagreb kako bi joj iz jednjaka kirurškim zahvatom odstranili udicu od čak 10 cm, donosi 24 sata.

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak su operirali kornjaču, točnije glavatu želvu koju su nazvali Opat.

Nesretna kornjača pronađena je u blizini Dugog otoka s vidljivim ribarskim najlonom koji joj je virio iz usta. Naime, na rendgenu je utvrđeno da je progutala udicu veličine čak 10 centimetara koja joj se, zatim, zaustavila u jednjaku.

Želvu su dopremili u Zadar na temelju protokola za djelovanje kod pronalska ozlijeđenih, strogo zaštićenih morskih životinja od strane Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, u ruke dr.med.vet. Marina Mirčeta, koju su zatim prebacili na Veterinarski fakultet u  stručne ruke veterinara pod vodstvom dr.sc. Maje Lukač.

Oni su danas pokušali odstraniti udicu endoskopom pod općom anestezijom, no s obzirom da je udica probila jednjak, to nije bilo moguće pa su kirurškim zahvatom uspješno odstranili udicu.

Kornjača će na daljnji oporavak i rehabilitaciju biti poslana u Morski obrazovni centar u Pulu – obrazovni centar za oporavak morskih kornjača Aquarium Pula.

NAJČITANIJE