21.6 C
Poreč
Srijeda, 5 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Osumnjičeni svodnik iz Vodnjana Albin Lampe je kazneno prijavljen za krivotvorenje poslovne...

Osumnjičeni svodnik iz Vodnjana Albin Lampe je kazneno prijavljen za krivotvorenje poslovne isprave i davanja lažnog iskaza

Osumnjičeni svodnik iz Vodnjana Albin Lampe 15. lipnja 2018. godine kazneno je prijavljen za krivotvorenje poslovne isprave i davanja lažnog iskaza.

Pulska policija utvrdila je sumnju da je Albin Lampe počinio kaznena djela prostitucije, spolnog uznemiravanja i iznude nad 30-godišnjom Zagrepčankom, a bio je i kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu sredinom 2018. godine. Prijavitelj (podaci poznati redakciji) teretio je Albina Lampea da je počinio kazneno djelo krivotvorenja službene i poslovne isprave, neovlašteno obavljane službene radnje te davanja lažnog iskaza.

Monopol u Istri nad izradom Lovno gospodarske osnove (LGO)

Osim što je pročelnik IŽ, podružnice Ministarstva poljoprivrede, koji radi kao savjetnik za šume, Albin Lampe je bio i vlasnik obrta Woodex dobro poznatog većini čelnika lovačkih društava IŽ budući je Woodex za razdoblje 2006.-2016. godine izradio većinu LGO-a, što je i Lampe potvrdio prilikom svjedočenja u jednom parničnom postupku.

LGO je temeljni dokument kojeg mora imati i po njemu postupati svako lovačko društvo. Izrada LGO je složen i zahtjevan posao, podložan strogoj proceduri i jasno utvrđenim kriterijima koji propisuju izrade LGO–a moraju povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi koja je licencirana za tu djelatnost a koju izdaje jedino Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Više o tome pogledajte u čl. 47 Zakona o lovstvu – OVDJE.

 

Izradio je LGO za većinu lovačkih društva IŽ, a nije posjedovao licencu!

Porečki poljoprivrednik i prijavitelj teretio je Albina Lampea, tadašnjeg vlasnika obrta Woodex, da je kod izrade LGO-e za potrebe LD “Zec” Poreč neistinito prikazao da ima potrebnu licencu i da je ovlašten za izradu LGO-a, pa je u nju unio neistinite podatke s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist.

Prijavitelj je Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu priložio i potvrdu Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, kojom je potvrđeno da Woodex ne posjeduje i nije posjedovao licencu za obavljanje za  djelatnost izdavanja LOG-o.

Potvrdu koja tome svjedoči možete pogledati OVDJE.

Neposjedovanje licence za izradu LGO nije omelo pročelnika IŽ, podružnice Ministarstva poljoprivrede i vlasnika  obrta Woodex, da izradi većinu LGO u Istri. U prijavi se navodi da je Albin Lampe, na temelju neistinitog iskaza, da je ovlaštena službena osoba za izradu LGO-a, izradio istu za LD “Zec” Poreč i za druga lovačka društva na području Istre, a za koje radnje je primio veći novčani iznos. Po navodu u prijavi,  Lampe je to učinio dogovorom sa ”nepoznatim osobama” unutar pojedinih lovačkih društva, a ukazuje i na moguću koruptivnu spregu s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

 

Visoke pozicije i privatni business

U Istri je registrirano više od 40 lovačkih  društva, izraditi LGO-u za većinu lovačkih društva Istre znači izraditi približno tridesetak LGO-a. Osim toga LGO-ove podliježu reviziji koju, ovisno o potrebi, ažurira licencirani izrađivač LGO i sve se to naravno i naplaćuje.

Možda su upravo odgovorne funkcije vezane za lovstvo a koje je Lampe obnašao prije u svojstvu stručnog suradnika za šumarstvo i lovstvo u Uredu za gospodarstvo IŽ, a kasnije i u svojstvu lovnog inspektora pri Ministarstvu poljoprivrede i kao pročelnik  IŽ podružnice Ministarstva poljoprivrede, pomogle privatnom poslovnom pothvatu Albina Lampea i obrta Woodex?

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala je mišljenja da se radi samo o naznakama korupcije

U Rješenju Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu od 24. svibnja 2019. godine izloženo je i mišljenje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kojim je Ured utvrdio da tvrdnje u prijavi nisu argumentirane, da se iz prijave ne može naći dovoljno činjenica za relevantan stupanj sumnje već da se radi samo o naznakama korupcije radi čega je prijava vraćena tadašnjem Općinskom državnom odvjetništvu u Puli koje je u konačnici odbacilo prijavu.

 

Stručno povjerenstvo i odobravanje LGO od strane Ministarstva

Stručno povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede, koje je odobrilo LGO za desetogodišnje razdoblje LD ”Zec” iz Poreča, sastalo se 29. studenog 2006. godine. U Zapisniku o radu Povjerenstva zapisano je, da je «Lovnu gospodarsku osnovu izradio obrt ,,Woodex” u vlasništvu Albina Lampea, dipl. ing. Šumarstva registriranog i za izradu i provođenje lovno gospodarskih osnova i njihovih revizija. Važno je napomenuti da je Zakon o lovstvu stupio na snagu 2005.g. i da je članak 47. bio u punoj primjeni, a da se Albin Lampe poziva upravo na članak 47. Zakona o lovstvu, znajući da ne posjeduje licencu.

Potvrdu sa potpisom Lampea koja svjedoči o tome kako se isti poziva na čl. 47. možete pogledato OVDJE.

Ostaje nejasno zašto povjerenstvo Ministarstva nije provjerilo posjeduje li izrađivač Lovne gospodarske osnove licencu za izradu LGO?

NAJČITANIJE