8.9 C
Poreč
Srijeda, 22 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Osumnjičeni svodnik iz Vodnjana Albin Lampe je kazneno prijavljen za krivotvorenje poslovne...

Osumnjičeni svodnik iz Vodnjana Albin Lampe je kazneno prijavljen za krivotvorenje poslovne isprave i davanja lažnog iskaza

Osumnjičeni svodnik iz Vodnjana Albin Lampe 15. lipnja 2018. godine kazneno je prijavljen za krivotvorenje poslovne isprave i davanja lažnog iskaza.

Pulska policija utvrdila je sumnju da je Albin Lampe počinio kaznena djela prostitucije, spolnog uznemiravanja i iznude nad 30-godišnjom Zagrepčankom, a bio je i kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu sredinom 2018. godine. Prijavitelj (podaci poznati redakciji) teretio je Albina Lampea da je počinio kazneno djelo krivotvorenja službene i poslovne isprave, neovlašteno obavljane službene radnje te davanja lažnog iskaza.

Monopol u Istri nad izradom Lovno gospodarske osnove (LGO)

Osim što je pročelnik IŽ, podružnice Ministarstva poljoprivrede, koji radi kao savjetnik za šume, Albin Lampe je bio i vlasnik obrta Woodex dobro poznatog većini čelnika lovačkih društava IŽ budući je Woodex za razdoblje 2006.-2016. godine izradio većinu LGO-a, što je i Lampe potvrdio prilikom svjedočenja u jednom parničnom postupku.

LGO je temeljni dokument kojeg mora imati i po njemu postupati svako lovačko društvo. Izrada LGO je složen i zahtjevan posao, podložan strogoj proceduri i jasno utvrđenim kriterijima koji propisuju izrade LGO–a moraju povjeriti pravnoj ili fizičkoj osobi koja je licencirana za tu djelatnost a koju izdaje jedino Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Više o tome pogledajte u čl. 47 Zakona o lovstvu – OVDJE.

 

Izradio je LGO za većinu lovačkih društva IŽ, a nije posjedovao licencu!

Porečki poljoprivrednik i prijavitelj teretio je Albina Lampea, tadašnjeg vlasnika obrta Woodex, da je kod izrade LGO-e za potrebe LD “Zec” Poreč neistinito prikazao da ima potrebnu licencu i da je ovlašten za izradu LGO-a, pa je u nju unio neistinite podatke s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist.

Prijavitelj je Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu priložio i potvrdu Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, kojom je potvrđeno da Woodex ne posjeduje i nije posjedovao licencu za obavljanje za  djelatnost izdavanja LOG-o.

Potvrdu koja tome svjedoči možete pogledati OVDJE.

Neposjedovanje licence za izradu LGO nije omelo pročelnika IŽ, podružnice Ministarstva poljoprivrede i vlasnika  obrta Woodex, da izradi većinu LGO u Istri. U prijavi se navodi da je Albin Lampe, na temelju neistinitog iskaza, da je ovlaštena službena osoba za izradu LGO-a, izradio istu za LD “Zec” Poreč i za druga lovačka društva na području Istre, a za koje radnje je primio veći novčani iznos. Po navodu u prijavi,  Lampe je to učinio dogovorom sa ”nepoznatim osobama” unutar pojedinih lovačkih društva, a ukazuje i na moguću koruptivnu spregu s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

 

Visoke pozicije i privatni business

U Istri je registrirano više od 40 lovačkih  društva, izraditi LGO-u za većinu lovačkih društva Istre znači izraditi približno tridesetak LGO-a. Osim toga LGO-ove podliježu reviziji koju, ovisno o potrebi, ažurira licencirani izrađivač LGO i sve se to naravno i naplaćuje.

Možda su upravo odgovorne funkcije vezane za lovstvo a koje je Lampe obnašao prije u svojstvu stručnog suradnika za šumarstvo i lovstvo u Uredu za gospodarstvo IŽ, a kasnije i u svojstvu lovnog inspektora pri Ministarstvu poljoprivrede i kao pročelnik  IŽ podružnice Ministarstva poljoprivrede, pomogle privatnom poslovnom pothvatu Albina Lampea i obrta Woodex?

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala je mišljenja da se radi samo o naznakama korupcije

U Rješenju Općinskog državnog odvjetništva u Pazinu od 24. svibnja 2019. godine izloženo je i mišljenje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kojim je Ured utvrdio da tvrdnje u prijavi nisu argumentirane, da se iz prijave ne može naći dovoljno činjenica za relevantan stupanj sumnje već da se radi samo o naznakama korupcije radi čega je prijava vraćena tadašnjem Općinskom državnom odvjetništvu u Puli koje je u konačnici odbacilo prijavu.

 

Stručno povjerenstvo i odobravanje LGO od strane Ministarstva

Stručno povjerenstvo Ministarstva poljoprivrede, koje je odobrilo LGO za desetogodišnje razdoblje LD ”Zec” iz Poreča, sastalo se 29. studenog 2006. godine. U Zapisniku o radu Povjerenstva zapisano je, da je «Lovnu gospodarsku osnovu izradio obrt ,,Woodex” u vlasništvu Albina Lampea, dipl. ing. Šumarstva registriranog i za izradu i provođenje lovno gospodarskih osnova i njihovih revizija. Važno je napomenuti da je Zakon o lovstvu stupio na snagu 2005.g. i da je članak 47. bio u punoj primjeni, a da se Albin Lampe poziva upravo na članak 47. Zakona o lovstvu, znajući da ne posjeduje licencu.

Potvrdu sa potpisom Lampea koja svjedoči o tome kako se isti poziva na čl. 47. možete pogledato OVDJE.

Ostaje nejasno zašto povjerenstvo Ministarstva nije provjerilo posjeduje li izrađivač Lovne gospodarske osnove licencu za izradu LGO?

NAJČITANIJE

- Advertisement -