32 C
Poreč
Četvrtak, 13 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Otvorena je obnovljena porečka riva

Otvorena je obnovljena porečka riva

Porečani i njihov gosti prošetali su novouređenom rivom. Uz Porečane «novom» porečkom rivom prošetali su i gradonačelnik Poreča i predstavnici Grada i svi koji su sudjelovali u realizaciji projekta rekonstrukcije porečke rive.

Uređenje gradske rive, od carinskog gata do gradske kavane, najveća je investicija Poreča u ovoj godini. Obnavljanje porečke rive je rezultat timskog rada više od stotinu ljudi koji su htjeli da Poreč ima rivu koja će postati dnevni boravak Porečana i naših gostiju, rekao je nakon šetnje rivom gradonačelnik Loris Peršurić.

Imali smo hrabrost «otvoriti» takav projekt budući se znalo da će biti puno arheoloških nalazišta i velikih infrastrukturnih problema no projekt je sretno završen.

Na površini od 6.000 četvornih metara obavljena je rekonstrukcija komunalne infrastrukture i uređenje partera rive. Uređen je središnji dio od Narodnog trga do Lučke kapetanije i drvored uz južne gradske bedeme i povezivanje s povijesnom jezgrom grada, Cardo Maximus i Ribarski trg. Rekonstrukcijom prostora porečke rive «maknuti» su štandovi i mjesta za pakiranje vozila, a sadnjom 32 nova stabla i stotine mediteranskog bilja, postavljanjem nove komunalne opreme, indirektne javne rasvjete, držača za bicikle, špina za građane i kućne ljubimce, «micanje» asfalta s prostora rive te ugradnju infrastrukture za održavanje različitih manifestacija, otvoren je u prosincu 2019 godine, projekt kojeg su osmislili arhitektonci ureda Kostrenčić i Krebel iz Zagreba, u izvedbi građevinara Adriaing iz Buja, a u kojeg je grad Poreč investirao 26 milijuna kuna.

Tijekom obnove rive, Zavičajni muzej Poreštine, Arheološki muzej Istre i Konzervatorski odjel iz Pule obavili su arheološka istraživanja u kojima su pronašli ostatke rive iz 15. stoljeća i očuvani brod uz rimskog doba.

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Ispod rive u Poreču pronađen rimski ...

Uređenjem dijela rive, dovršeno je uređenje južne obale porečkog poluotoka, a uređenja cijele gradske rive je projektirano no zbog financijskih razloga odlučeno je uređivati porečku rivu, «komad po komad». (iV)

NAJČITANIJE