22.9 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Otvoreno pismo Danijela Ferića upućeno čelnicima Grada Pule: regionalni IDS = nacionalni...

Otvoreno pismo Danijela Ferića upućeno čelnicima Grada Pule: regionalni IDS = nacionalni HDZ

Danijel Ferić, vijećnik gradskog vijeća Grada Pule uputio je otvoreno pismo uz pitanje Gospodine Miletiću, gospodine Sošiću, Quo vadis?, koje prenosimo u cijelost.

Poštovana gospodo!

Na marginama jučerašnje 25. sjednice gradskog vijeća Grada Pule, po drugi put u tjedan dana upućujem vam otvoreno pismo.

Za jučerašnju sjednicu uputio sam prijedlog dvije dopune dnevnog reda tražeći da nam gradonačelnik dostavi Izvješće o punjenju proračuna Grada Pule te prijedlog Zaključka kojim se zadužuju trgovačka društva kojima je osnivač Grad Pula da izrade mjere pomoći građanima i gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Obrazloženje predsjednika Vijeća g. Sošića zašto nije prihvatio prijedloge zvuči nestvarno, da ne kažem u stilu Grunfa iz Alana Forda.

Naime, dostava izvješća o punjenju proračuna odbijena je uz izliku da gradonačelnik na godišnjoj i polugodišnjoj razini dostavlja izvješće, a prijedlog vezano za komunalna društva je odbijen uz izliku da to utječe na proračun Grada. G. Sošiću, do sada ste predložili čak 14 točaka koje izravno utječu na proračun i tada vam nije bio bitan utjecaj na proračun!

Gospodine Sošiću:

  1. pulsko vijeće kojim predsjedate već treći put u tri tjedna donosi odluke koje utječu izravno na punjenje proračuna, a time i na rashodovnu stranu proračuna, a da na kraju svake odluke stoji napomena – „Provedba ove Odluke ne iziskuje potrebu osiguranja dodatnih sredstava u proračunu Grada Pule za 2020. godinu“
  2. kada licemjerno, mrtvi-hladni, izjavljujete da ne prihvaćate prijedlog vezano za trgovačka društva jer to ima utjecaj na proračun zanemarujete činjenicu iz točke 1., a da se pritom očito niti jednom niste upitali kakvo je uopće punjenje proračuna i jesu li predložene mjere adekvatne i u skladu s mogućnostima Grada.
  3. Predmetni Zaključak bio je predložen u dobroj vjeri kako bi i komunalna poduzeća dala svoj doprinos u mjerama racionalizacije, a na samim poduzećima je bio zadatak da predlože mjere iz svog djelokruga i u skladu sa svojim mogućnostima.
  4. Ukoliko želite bit transparentni kakvima se prikazujete, trebali biste na zgradi palače postaviti proračunski semafor kako bi se u svakom trenutku moglo vidjeti punjenje i trošenje gradskih financija.

Završna riječ gradonačelnika g. Miletića zorno pak dokazuje kako svi ti silni milijuni plaćeni Manjguri u prethodnim godinama pokazuje se za IDS kao najbolja gradska investicija.

Za hvaliti se mjerama, prikazujući ih kao vlastite, a koje smo mi kao oporba predložili još prije tri tjedna, spada u još licemjernije gradonačelnikovo izdanje i to u trenutcima kada pojedini istarski mediji, koji se nazivaju nezavisnima, a obilato su financirani iz gradskog i županijskog proračuna, pišu isključivo hvalospjeve o gradskoj upravi i njegovom liku i djelu, dok u potpunosti marginaliziraju oporbene inicijative.

Na kraju, bilo bi teško ne povući paralelu s drugim današnjim slučajem, gdje državna javna ustanova HZJZ pod kapom HDZ-a https://www.index.hr/vijesti/clanak/hzjz-ne-da-podatke-o-koroni-rakar-momentalno-smijeniti-onoga-tko-je-to-odlucio/2177063.aspx odbija dati javne podatke, kao što i vi odbijate dati podatke o punjenju proračuna.

Očito nije ni slučajnost da su i IDS i HDZ pohodili istu – Manjgurinu školu.

Hvala/Grazie

 

 

NAJČITANIJE