11.5 C
Poreč
Srijeda, 21 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Otvoreno pismo porečkog vijećnika Maurizia Zennara članovima Nadzornog odbora Usluge d.o.o: Smije...

Otvoreno pismo porečkog vijećnika Maurizia Zennara članovima Nadzornog odbora Usluge d.o.o: Smije li gradsko komunalno poduzeće Usluga iz Poreča kažnjavati građane po osnovi izmišljotine direktora Milana Lakovića ?

Poštovani članovi Nadzornog odbora,

Obraćam se Vam, Nadzornom odboru gradskog komunalnog poduzeća Usluga d.o.o., koji po ovlastima Zakonu o trgovačkim društvima mora nadzirati zakonitost rada uprave društva.

U svojstvu vijećnika grada Poreča osjećam dužnost da signaliziram evidentno nepoštivanje Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja MKO i biorazgradivog komunalnog otpada grada Poreča – Parenzo (u daljnjem tekstu Odluka), od strane direktora Usluge, g. Milana Lakovića.

Radio se o aktiviranju ugovornih kazni za korisnike koje je Usluga detektirala da ne poštuju gradsku Odluku, odnosno da nisu propisano zbrinjavali miješani komunalni otpad. Potrebno je podsjetiti Vas da je jedino naše gradsko komunalno poduzeće, od svih gradskih komunalnih poduzeća u Istri, aktiviralo ugovornu kaznu i po tom pitanju predstavljamo ne baš pohvalni presedan.

Direktor Usluge, g. Milan Laković, je na 30. sjednici GV izjavio da je jedna od mjera koju je Usluga poduzela u sklopu implementacije novog načina zbrinjavanja otpada  … i izricanje kazni za one koji pet mjeseci nisu stvorili niti kilu miješanog komunalnog otpada.

Iznenađen odgovorom, jer mi je poznato da Odluka ne propisuje vremenski rok s kojim se opravdava izricanje ugovorne kazne, na 34. sjednici Gradskog vijeća, koja je održana 9. srpnja o.g., postavio sam pitanje direktoru Usluge g. Milanu Lakoviću. Pitanje je glasilo: : Zanima me koji članak Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja MKO i biorazgradivog komunalnog otpada grada Poreča – Parenzo propisuje vremenski rok od 5. mjeseci kao legitimno vremensko razdoblje za izricanje ugovorne kazne korisnicima zbog ne korištenja usluge zbrinjavanja otpada?

U materijalu za 35. sjednice GV zaprimio sam i pisani odgovor na postavljeno pitanje. U odgovor od 23. srpnja, koji potpisuje direktor Milan Laković, piše da se ugovorna kazna izriče po osnovi članka 66. Odluke.

No, članak 66. Odluke, na koji se direktor Laković poziva, ne propisuje vremenske rokove pa tako niti rok od 5. mjeseci. Rok od 5. mjeseci je plod mašte direktor društva čiju zakonitost rad Vi nadzirete. Ako ne reagiramo na evidentnu zloupotrebu položaja i nepoštivanja gradske Odluke, moglo bi nam se desiti da g. Laković opet nešto izmisli. Stoga Vas pitam, poštovani članovi Nadzornog odbora: Smije li gradsko komunalno poduzeće Usluga iz Poreča kažnjavati građane po osnovi izmišljotine direktora Milana Lakovića ?

Potrebno je podsjetit da je g. Laković sklon protuzakonitih radnjama i da je 2013.g. osuđen na uvjetnu kaznu zatvora, po kojoj u naredne četiri godine ne smiju počiniti novo kazneno djelo, jer mu u protivnom prijeti zatvorska kazna u trajanju od 18 mjeseci.

Uvjetni rok je prošao i sve ukazuje na to da g. Laković nastavlja istom praksom ne poštivanja zakona, stoga je potrebno da Vaš nadzor bude posebno prisutan kao i efikasan.

Stoga, u skladu s Vašim ovlastima i zaduženjima očekujem Vaše postupanje kao i Vaše očitovanje po pitanju izmišljenog vremenskog roka od 5. mjeseci koje je poslužilo kao polazište za izricanje kazne što je direktor Laković na sjednici Gradskog vijeća i potvrdio.

Koristim priliku da vam skrenem pozornost na još jedan propust uprave društva, a to je neobjavljivanje Poslovnih izvješća Usluge d.o.o. za poslovnu godinu 2017. i 2018. koji treba sukladno Zakonu o računovodstvu biti javno objaviti i na web stranici trgovačkog društva. Na jednoj od sjednica gradskoga vijeću već sam upozorio na tu  nepravilnosti, ali i nakon dužeg vremenskog razdoblja nije ništa poduzelo.

Unaprijed zahvaljujem,

S poštovanjem Maurizio Zennaro, prof.

Foto: Usluga Poreč

 

 

NAJČITANIJE