15.3 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Ozbiljna prijetnja koja nikome ne odgovara

Ozbiljna prijetnja koja nikome ne odgovara

Vraški je opasno kad se neistina uvuče pod kožu ljudima.

O svemu vezanom za etno odnose već predugo govore samo političari kojima kao da je stalo samo da dobiju glasove za još jedan mandat. Oni, uz medijsku podršku novinara koji su njihovi istomišljenici, utječu na mišljenje građana i njihovo viđenje prošlosti i sadašnjosti. Takvo stanje traje predugo, a etno političari ne pokazuju volju da se bilo što mijenja. Štoviše, kada se dogodi etnički motivirano nasilje kao da se nastoje držati „principa“ dolijevanja ulja na vatru. Ili, kao da im nije cilj jasna osuda nasilja te doprinos prevladavanju istoga.

S druge strane, su svjesni i razumni pripadnici etničke zajednice kojima ostaje tek mogućnost promatranja nerijetko zaglupljujuće, ali i potencijalno opasne političke etno kulture koja se svodi na kulturu sukobljavanja.

U takvim uvjetima važno je tražiti odgovor na pitanje, je li cilj određenih političara prevladavanje problema, ili njihovo produbljivanje?

Evidentno je da se promjene na bolje ne mogu postići nekim od često viđenih načina „rješavanja“ tzv. etno problematike, primjerice, kada uslijedi pokušaj izjednačavanja krivnje za nedavni rat, ili onaj prije njega. Naime, kad se neistina uvuče pod kožu ljudima vraški je opasno.

Takvim modelom navodnog rješavanja problema dominiraju političari kojima nije stalo do boljih međuetničkih, međuljudskih te međudržavnih odnosa. Nije, naime, problem samo to što se u Srbiji ne priznaje da je za najviše zla drugima, ali i svojem narodu, odgovoran Miloševićev fašizam i njegove frakcije koje su formirane i djelovale u Hrvatskoj, nego kada radikalnu (ne)kulturu potiču političari koje je prof. dr. Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, nazvao etno biznismenima. Problem je tim veći kada takvi vode Državu i potiču ponašanje po modelu: Mrzim svojeg susjeda?

Povijest potvrđuje da političari koji misle da im sve polazi od ruke te da će stalno ponavljane neistine postati „istine“, na kraju potpuno izgube orijentaciju i nanose zlo svojem i drugim etnicitetima. Oni su opasni za sve.

Radi se o političarima koji nisu izgrađeni kao razumne i kompletne ličnosti. Oni sve svode na „etno kulturu“, a za građansku kulturu mjesta nema. Takvima kao da je cilj da tzv. obične građane drže u „etno getu“ i onemogućavaju kulturu razumijevanja, suradnje i življenja zajedno?

I u Istri treba analizirati međuetničke odnose

U hrvatskoj stvarnosti, ili primjerice, istarskoj, ili bilo gdje drugdje, potvrđuje se činjenica da nije najbolje rješenje da stanje po pitanju međuetničkih odnosa „pod kontrolom“ drži nekoliko pojedinaca iz jedne političke stranke. Zbog toga je i u Istri potrebno analizirati međuetničke odnose i poticati evoluciju svijesti te razvoj građanske kulture, ali i aktivizma građana.

Razvoj takve kulture moguće je samo ako ljudi osim etničke pripadnosti razvijaju građansku kulturu. To znači onakvo ponašanje od kojeg svi imaju korist. Tada ono što nije prihvatljivo za, primjerice, etničke Srbe, Talijane, Bošnjake i druge, ne bi bilo prihvatljivo ni za etničke Hrvate. I obrnuto, ono što je dobro za etničke Hrvate dobro je i za etničke Srbe, Talijane, Bošnjake…

Takvo ponašanje preveniralo bi sukobe. Osim toga voditi treba računa o nečemu što se može dogoditi ako, primjerice, pripadnici etničke manjine nekritički prihvate neodgovorne i opasne izjave „svojih“ političara kao svoje vlastite? To bi mogao biti razlog za stalnu vrtnju u krugu nasilja na etno osnovi, a možda i put u novi rat za ostvarivanje ciljeva koji nisu postignuti u nekom prethodnom?

U svakom društvu, pa i našem, najvažnije je poticati dijalog i razumijevanje građana, istaknula je nedavno Angela Merkel. Za nas je to doprinos sprečavanju etnički motiviranog nasilja jer ono je javni, a ne samo manjinski problem. Kada se nasilje, nažalost, dogodi najvažnije je funkcioniranje pravne države, a ne neodgovorna retorika političara koji nude stare floskule i podjele te, svjesno ili nesvjesno, potiču nove sukobe.

Primjer pametnih političara koji valja slijediti!

Nedavni događaj u Poljskoj može poslužiti kao primjer ponašanja pametnih i odgovornih političara. Radi se o najboljem modelu koji je putokaz, primjerice, za Srbiju ako svojim sunarodnjacima želi dobro, te ako se želi pridružiti euro obitelji. Naime, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u nedjelju 31. kolovoza 2019. godine u govoru u Wielunu, prvom gradu koji je bombardirala Luftwaffe, zamolio Poljake za oproštaj za njemačke zločine počinjene za vrijeme II. svjetskog rata. U članku s naslovom „Njemački predsjednik zamolio Poljsku za oproštaj za zločine u II. svjetskom ratu“ (HINA, 1. rujan 2019.), osim ostalog, stoji: Odajem počast žrtvama napada na Wielun. Odajem počast poljskim žrtvama njemačke tiranije i molim za oproštaj«, rekao je Steinmeier na njemačkome i na poljskom… Bombe njemačkih aviona ubile su tada oko 1200 ljudi. Prve bombe njemačko zrakoplovstvo bacilo je na gradsku bolnicu, koja je na svom krovu imala nacrtan crveni križ. Njemački bombarderi uništili su 75 posto gradskog središta… Ne možemo zaboraviti Drugi svjetski rat ni kad njegovih svjedoka ne bude… kako bismo bili sigurni da se ono što se dogodilo u Wielunu i kasnije na mnogim mjestima u Poljskoj i u drugim zemljama nikada više ne ponovi, rekao je Duda, predsjednik Poljske… On jezahvalio je njemačkome kolegi što je odlučio doći u Wielun na komemorativno obilježavanje godišnjice II. svjetskog rata kazavši da će to pomoći u širenju znanja o bombardiranju grada širom Njemačke, te dodao:Zahvaljujući vašoj prisutnosti ovdje … Njemačka će saznati o tragediji Wieluna i njegovih stanovnika i o tome kako je izgledao početak Drugoga svjetskog rata.

Steinmeier je priznao u govoru da premalo Nijemaca zna o tragediji Wieluna. Dok su se prisjećali tragične povijesti, obojica predsjednika naglasila su predanost poljsko-njemačkome pomirenju. Prisutnost njemačkoga predsjednika u Wielunu oblik je »moralne kompenzacije« i suočavanje s teškom povijesnom istinom »ima snagu donošenja oprosta i snagu jačanja prijateljstva«, rekao je Duda.  Steinmeier je zauzvrat izrazio zahvalnost za dobru volju Poljske da radi na pomirenju i njezinu stalnu borbu za slobodu, koja je kako je rekao pomogla da se spusti željezna zavjesa…

Ako se umjesto riječi „Wielun“, „Njemačka“ i „Poljska“, upiše Vukovar, Hrvatska i Srbija, opisat će se ono što kod nas se nedavno dogodilo i kako prevladati sadašnje nenormalne odnose. Međutim, ako se ponašanje političara ne promijeni i ako se građani, kako ističe prof. dr. Darko Dukovski, ne izbore za demokratske odnose u borbi i nadzoru nad onima koje su sami na političkim izborima izabrali, željezna zavjesa može postati „najbolje rješenje“.

To je ozbiljna prijetnja koja nikome ne odgovara.

Piše: dr. sc. Mirko Štifanić

 

NAJČITANIJE