21.4 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO 'Parazit' film godine, Phoenix i Zellweger su najbolji glumci

‘Parazit’ film godine, Phoenix i Zellweger su najbolji glumci

Gotova je 92. po redu dodjela Oscara. Cijela večer ‘išla je po planu’, oni od kojih se to očekivalo uzeli su kipiće, a onda u zadnjoj, najvažnijoj kategoriji – šok. Korejski ‘Parazit’ pobijedio je favorizirani ‘1917’, donsoi 24sata.

Gotova je 92. dodjela Oscara. Najbolji u industriji međusobno su podijelili nagrade, a apsolutni pobjednik večeri je korejski ‘Parazit’ s četiri Oscara. Ujedno je i prvi strani film koji se okitio prestižnom nagradom za film godine. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Joaquin Phoenix, najbolja glumica je Renee Zellweger.

NAJBOLJI FILM

1917
Priča o braku
Irac
Bilo jednom u Hollywoodu
Joker
Jojo Rabbit
Ford vs Ferrari
Male žene
Parasite POBJEDNIK

Veliko iznenađenje u dvorani. Iako je veliki favorit po kladionicama bio Mendesov ‘1917’, glavnu nagradu uzeo je korejski ‘Parazit’. Ekipa filma u nevjerici se zahvalila svima u dvorani, a izbilo je i spontano skandiranje.

– Nismo ovo očekivali. Presretni smo. Ovo je dan kad se povijest promijenila – rekla je ekipa iz Južne Koreje.

NAJBOLJI GLAVNA MUŠKA ULOGA

Antonio Banderas (Bol i slava)
Leonardio DiCaprio (Bilo jednom u Hollywoodu)
Jonathan Pryce (Dvojica papa)
Adam Driver (Priča o braku)
Joaquin Phoenix (Joker) POBJEDNIK

– Ne osjećam se ništa bolje od drugih ljudi u ovoj sobi, jer svi dijelimo istu ljubav, ljubav prema filmu, zbog koje imam divan život. Bez te ljubavii ne bi me bilo. A kad već imamo moć, moramo je iskorisiti da pomognemo drugima. Kad pričamo o borbi LGBT zajednice, o borbi protiv rasizma, spolnoj neravnopravnosti, pričamo o svijetu današnjice. Previše smo egocentrični oko svijeta, radimo što želimo. Uzmemo kravu, ‘usadimo’ joj dijete, uzmemo joj to dijete za hranu, a onda joj uzimamo mlijeko za kavu. Radimo što želimo. Moramo biti bolji i osjećajniji. Moramo mijenjati svijet na dobrobit svih živih bića. Ja sam za vrijeme života bio sebičan, bilo je teško raditi sa mnom. Hvala svima u ovoj sobi koju su me trpjeli. Moj brat je napisao ovo sa 17 godina ‘Trči prema miru’. – rekao je Phoenix i umalo briznuo u plač.

NAJBOLJA ŽENSKA GLAVNA ULOGA

Scarlett Johansson (Priča o braku)
Charlize Theron (One su bombe)
Cynthia Erivo (Harriet
Renne Zellweger (Judy) POBJEDNIK
Saoirse Ronan (Male žene)

– Hvala mojim roditeljima, imigrantima, što su došli ovdje u potrazi za američkim snom. Prethodnu godina čula sam milijun priča o Judy Garland, što je samo dokaz da nas naši idoli ujedinjuju. Kad gledamo svoje heroje u tome se slažemo. Ovo je nagrada za baštinu Judy Garland. Bila je divna i inkluzivna, bogata duhom, to nadilazi sve. To nas sve ujedinjuje.

NAJBOLJA REŽIJA

Martin Scorsese (Irac)
Todd Phillips (Joker)
Sam Mendes (1917)
Quentin Tarantino (Bilo jednom u Hollywoodu)
Bong Joon Ho (Parasite)

– Kad sam dobio Oscara maloprije mislio sam da je to to i bio sam opušten. Hvala vam svima. Počašćen sam. U školi sam proučavao filmove Martina Scorseseja, bila mi je čast biti nominiran s njim. Hvala i Tarantinu koji je uvijek hvalio moje filmove dok nitko nije znao tko sam. Hvala vam, nastavit ću piti do ujutro – rekao je Korejac nakon trećeg Oscara za njegovo remek djelo.

GLAZBENI DIO NAGRADA

U kategoriji za najbolju glazbu slavio je film Joker, a najbolju originalnu pjesmu ima Elton John za “I’m Gonna Love Me Again” iz biografskog filma ‘Rocketman’

NAJBOLJI STRANI FILM

Corpus Christi
Honeyland
Les Miserables
Bol i slava
Parasite POBJEDNIK

Ekipa iz Južne Koreje uzima i svojeg drugog Oscara večeras. Može li iznenaditi i doći do glavne nagrade, vidjet ćemo uskoro.

– Spreman sam se napiti – rekao je dobro raspoloženi redatelj ‘Parazita’ Bong Joon Ho.

NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI

Nagradu, odjevni u kostime, predstavljaju James Corden i Rebel Wilson. Šale se na vlastiti račun jer su oboje glumili u vjerojatno najgorem filmu godine ‘Mačke’.

Avengers: Endgame
Irac
Kralj lavova
1917 POBJEDNIK
Star Wars: The Rise of Skywalker

Koji su posbjednici u ostalim kategorijama, što se nosilo, a što jelo na dodjeli oskara pročitajte u cijelosti OVDJE.

NAJČITANIJE