0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Penava izašao iz HDZ- a: "HDZ je okrenuo leđa Vukovaru". Ide sa...

Penava izašao iz HDZ- a: “HDZ je okrenuo leđa Vukovaru”. Ide sa Škorom!

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara održao je danas konferenciju za novinare.

Na samom početku poručio je kako iz HDZ-a istupaju predsjednik gradskog odbora, svi zamjenici odbora, predsjednik gradskog vijeća, svi vijećnici i svi predsjednici temeljnih organizacija. Ovo je za nas izuzetno težak trenutak. Da, napuštamo HDZ, rekao je Ivan Penava.  Zahvaljujem se ovim ljudima koji zapravo čine HDZ grada Vukovara. HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju kao i proteklih 29 godina, okrenuo je leđa Vukovaru, rekao je Penava.

Dodao je da sve što čine, čine iz ispravnih razloga. Ponovio je svoju staru izjavu da se neće ponoviti prosvjed iz 2018. jer ne bi imao smisla i više ne bi mogao biti miran i da će se zahvaliti i otići svojim putem. ”HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju i okrenuo leđa Vukovaru i pregazio vrijednosti žrtava”, ocijenio je Penava. Podsjetio je da je Vukovar grad heroja i ”naša je dužnost ostati uspravan zbog njih i generacija koje trebaju doći”. Naglašava da je HDZ tražio da te teme prepuste zaboravu.

”Prvi razlog je neprocesuiranje ratnih zločina. Za jedan razoren grad nitko nije odgovarao. Nitko!”, rekao je Penava. Kao drugi je razlog naveo gospodarski razlog. Treći je razlog popis tsanovništva. ”U političkoj trgovini HDZ-a i koalicijskih partnera izdan je Vukovar. Dogovorili su da manjinci popisuju manjince. Trgovinu HDZ-a i SDSS-a snosit će Vukovarci”, rekao je Penava.

Rekao je da je Plenkoviću čestitao na pobjedi na unutarstranačkim izborima, a da nakon toga nisu bili u kontaktu. ”Imao sam mandat u Saboru, ali sam ga prepustio Marijani Balić koju sam uoči prosvjeda izvijestio da će ona mandat odraditi do kraja i da mi ne pada na pamet aktivirati ga, ako me izbace iz HDZ-a”, objasnio je.

Već je godinama nezadovoljan odnosom Vlade prema Vukovaru, kojem je na čelu, i koristio je svaku priliku da kritizira Vladu HDZ-a, stranke čiji je i on član. U listopadu 2018. čak je organizirao prosvjed. Sada je odlučio napustiti stranku i svoj politički put nastaviti s Miroslavom Škorom.

Škoro je javno govorio da s Penavom nije pregovarao jer čeka da se razduži s HDZ-om, ali njegovi su ljudi na terenu pregovarali. Navodno su već dogovorili da će Penava biti nositelj liste Domovinskog pokreta u 5. izbornoj jedinici.

Penavin je plan bio povući sa sobom cijeli vukovarski HDZ, ali to se izjalovilo i za njim će nekolicina njih, ali među njima ima i viđenijih članova stranke. HDZ bi tako mogao izgubiti vlast u Vukovaru.

Ivan Penava napustio HDZ
Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr
Nije obavijestio kolege u HDZ-u

Nakon što je Opcija za promjene doživjela fijasko na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, postalo je jasno da za Penavu neće biti mjesta na izbornim listama HDZ-a. Stoga je Penava tražio drugi put. I pronašao ga sa Škorom. O svojoj odluci nije obavijestio kolege u dosadašnjoj stranci. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio da ne zna što će Penava učiniti jer se nisu čuli. “Vlada je pomogla Vukovaru kao ne znam koja Vlada do sada, u svim segmentima, svjesno, namjerno, to ćemo nastojati raditi i u budućnosti. Kakvi su planovi gradonačelnika Vukovara, ja ne znam. On me o tome nije obavijestio, obično u takvim situacijama ako netko ima planove, red je da o tome nešto kaže”, poručio je premijer.

Nedavne izjave potvrdile da slijedi – razlaz

Da Penava i Plenković više ne mogu čak ni za javnost glumiti da je sve u redu, pokazale su nedavne izjave. “Osigurali smo da Borovo u gradu Vukovaru, tu šaljem poruku gradonačelniku Vukovara, radi isključivo zahvaljujući angažmanu države i Vlade”, rekao je premijer, a to je Penavu nagnalo da sazove konferenciju za medije. “Borovo je u državnom vlasništvu i za njegovo stanje odgovorna je ova Vlada kao i prethodnih 13. Poruka premijeru je da ova Vlada i država postoje prije svega zahvaljujući angažmanu Vukovara i stradalnika grada Vukovara i da to nikada ne zaboravi ni on ni druga Vlada koja ima doći, a prijetnje tipa ‘lezite dolje’ za Vukovarce su stvar prošlosti“, uzvratio je Penava. Plenković je kasnije rekao da ne vidi kako je netko njegovu izjavu mogao shvatiti kao prijetnju. Ali tako ju je shvatio i Miroslav Škoro.

FOTO: HDZ

https://dnevnik.hr/vijesti/parlamentarni-izbori-2020/vukovarski-gradonacelnik-ivan-penava-izlazi-iz-hdz-a-na-izbore-ide-s-miroslavom-skorom—606060.html

https://www.vecernji.hr/vijesti/sukob-s-vrhom-hdz-a-penava-na-konferenciji-otkriva-svoje-planove-1403699 – www.vecernji.hr

NAJČITANIJE