Perseverance je sletio na Mars, a mogu li ljudi? Evo što kaže Korado Korlević

Astronom Korado Korlević rekao je da je iza rovera najopasniji dio putovanja  – spuštanje. Prve fotografije koje je poslao, snimio je kroz poklopac.

“Sad će odbaciti kamere i kreće snimanje. U narednih mjesec dana treba odraditi prvio dio posla. Vidjeti gdje se nalazi, spustit helikopter i poslati prve informacije jesu li se spustili na pravo mjesto, je li kamenje koje se traži zbilja vapnenac i onda kreće, sljedeće dvije godine, svakih tjedan dana, vjerojatno, neka novost”, objasnio je.

Korlević se nada da će istraživanje pokazati da je prije par milijardi godina na Marsu krenuo život. ”Spustili su se tamo radi vapnenca, vapnenac je jako rijetka stijena. Mi imamo na zemlji svugdje, ali dobar dio površine Zemlje je napravio život”, rekao je.

Postoji poveznica između Marsa i Zemlje – stromatoliti. ”Zato i idemo tamo. Kada su pokazali slike, neke od tih područja, geolozima nisu rekli što je to na slici. Što je to na slici? Ovaj kaže to je fosilna DNK stromatolitska. Kaže, ali ovo je na Marsu”, objasnio je.

“Cilj je dokazati da je život krenuo i na Marsu i na Zemlji, a vjerojatno tada i na Veneri”, komentirao je Korado Korlević.

Tu sam malo skeptik”, rekao je za mogućnost odlaska ljudi na Mars. ”Mars je jedno jako, jako opasno mjesto. Eventualno se bude napravio skok do Marsa, nešto na brzinu pogledalo i vratilo natrag jer je to čak i otrovno mjesto”, izjavio je poznati astronom.

Izvor: Dnevnik

Foto: Youtube