14.3 C
Poreč
Nedjelja, 25 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Pet najskupljih gitara na svijetu

Pet najskupljih gitara na svijetu

Početkom lipnja ove godine, akustična gitara koju je frontman Nirvane, Kurt Cobain, svirao 1993. na koncertu iz serije “MTV Unplugged”, prodana je za 6 milijuna dolara i tako postavila novi rekord.

Nirvanin album “MTV Unplugged in New York”, na kojem je najpopularnija izvedba bila obrada “The Man Who Sold the World” Davida Bowieja, objavljen je nakon Cobainove smrti 1994., dospio je na prvo mjesto američke top ljestvice i osvojio nagradu Grammy.

 

Prošle godine, glas i gitara Pink Floyda, David Gilmour, na aukciju je stavio sve svoje gitare. Ukupni prihod (koji je otišao u dobrotvorne svrhe) dosegnuo je više od 21 milijun dolara, a slavni The Black Strat prodan je za 3,9 milijuna dolara. Obični Standard Fender Stratocaster postao je legenda za gitariste i brojne fanove Pink Floyda. Kupljen u svibnju 1970., prebojan u crno preko originalne sunburst boje, prvi put zasviran mjesec dana kasnije na Bath Festivalu, postao je Gilmourova glavna gitara i kamen temeljac klasičnog zvuka Floyda na albumima “The Dark Side of the Moon”, “Wish You Were Here”, “Animals”, “The Wall”, kao i na njegovim solo albumima. Gitara je s godinama prošla brojna modificiranja – od vrata, elektronike pa nadalje – a Gilmourov tehničar Phil Taylor napisao je cijelu knjigu o njoj. Nadimak nosi od 1974. kada je dobila crni pickguard.

 

Gitara Fender Stratocaster koji je pratila projekt “Reach Out to Asia” Bryana Adamsa prodana je 2015. za 2,7 milijuna američkih dolara. Na gitari su potpisi 19 glazbenika (Jimmy Page, Mick Jagger, Eric Clapton, Keith Richards, Brian May i mnogi drugi), a cilj joj je bio prikupiti novac za pomoć stradalima u potresu i tsunamiju 2004 u Indijskom oceanu koji je usmrtio oko 230 tisuća ljudi u 14 država.

Gitara Asia 

Među električnim gitarama našla se i jedna akustična, jasno da mora biti posebna: elektro-akustični Gibson J-160 E iz 1962. godine svirao je John Lennon, a istu takvu imao je i njegov kolega iz Beatlesa, George Harrison. S njom su nastale pjesme poput “I Saw Her Standing There” i “She Loves You”, a nakon jednog nastupa 1963. vjerovali su da je izgubljena zauvijek… Na aukciji 2014. anonimni je kupac za nju izdvojio 2,4 milijuna dolara.

 

Na petom je mjestu bijeli Stratocaster. Posve običan usporedimo li ga s ostalim gitarama s popisa. Međutim, riječ je o gitari s kojom je Jimi Hendrix odsvirao američku himnu “The Star-Spangled Banner” na Woodstocku 1969. godine. I baš zbog toga, suosnivač Microsofta, Paul Allen, izdvojio je 1998. za nju oko 2 milijuna dolara.

 

Ako bismo proširivali priču na deset najskupljih gitara, spomenuli bismo i obje gitare Jerryja Garcije iz Grateful Deada (slavne “Tiger” i “Wolf”), gitaru Boba Marleya koju je otkupila Vlada Jamajke i proglasila je nacionalnim dobrom, slavnu “Blackie” Erica Claptona, gitaru s kojom je Bob Dylan održao ‘električni’ nastup na akustičnom folk festivalu Newport i mnoge druge… (iV)

NAJČITANIJE