22.9 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Petar Ćurić gradonačelniku Mietiću: "Od naših ste novaca postali trostruki milijunaš!"

Petar Ćurić gradonačelniku Mietiću: “Od naših ste novaca postali trostruki milijunaš!”

U srijedu 15. travnja,održana je 24. sjednica pulskog gradskog vijeća. O prihvaćanju dnevnog reda, sudjelovanju u raspravama, te glasovanju po individualnim točkama, vijećnici su se izjašnjavali elektroničkom poštom, sukladno Uputi ministarstva uprave Republike Hrvatske od 13. ožujka 2020.
S obzirom da su u normalnim uvjetima sjednice pulskog gradskog vijeća tradicionalno započinjale aktualnim satom, odnosno mogućnošću otvorenih pitanja vijećnika o bilo kojoj temi relevantnoj za grad – a na posljednje dvije sjednice aktualnoga sata uopće nije ni bilo, pa je tako oporbenim vijećnicima oduzet i onaj posljednji alat za postavljanje škakljivih pitanja pulskim vlastodršcima, gradski je vijećnik i potpredsjednik pulskog HDZ-a Petar Ćurić odlučio svoj apel prvom IDS-ovcu i gradonačelniku Pule Borisu Miletiću uputiti, točnije predsjedniku Gradskog Vijeća, gospodinu Tizianu Sošiću, kao dio rasprave na jednu od točaka dotične sjednice, a njegov prilog raspravi prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, podržat ću ovu točku dnevnog reda, ali meni nešto drugo nije jasno.

Čitamo u medijima da su gradonačelnik Boris Miletić, kao i drugi IDS-ovi istarski gradonačelnici, nešto “začačkali” oko odricanja dijela svojih primanja u korist Županijskog stožera civilne zaštite… Sve pet. ALI… IMA JEDNO ZGODNO ALI…

Zašto je Boris Miletić sebi plaću skresao samo za 30% – dok je s druge strane primjerice gradonačelnik Umaga svoju snizio za čak PEDESET POSTO? A, pazite, primanja su im gotovo identična. Podatak o Miletićevoj plaći koja iznosi 17,088.33 kn je ovdje:

https://novac.jutarnji.hr/novcanik/evo-kolike-su-place-gradonacelnika-20-najvecih-gradova-hrvatske/8502566/

Podatak o plaći Bassanezea 17,099.54 kn ovdje: https://www.sdlsn.hr/sindikat-bassanese-prima-vise-od-17-tisuca-kuna-mjesecno/

S druge strane, svi vijećnici gradskih vijeća u IstrI, kao i vijećnici Županijske skupštine Istarske županije očekivano su se odrekli svojih naknada u 100%-tnom iznosu, što je dakako i jedino ispravno.

Gospodine predsjedniče, mi ne tražimo od Borisa Miletića da se odrekne svoje plaće u 100%-tnom iznosu, premda možda ni to ne bi bilo loše. Jer bi odjeknulo kao jedna pozitivna, simbolička gesta.

Naime, gradonačelnik bi pokazao da razumije sugrađane te da je spreman poistovjetiti se s njihovim sudbinama, a jasno je da mnogi naši Puležani danas žive na rubu siromaštva – dok je Boris Miletić, kao gradonačelnik Pule – u posljednjih 14 godina od tih istih građana “ubrao” gotovo 3 milijuna njihovih kuna samo za svoju osnovnu plaću, a gdje su još dodatna primanja i naknade koje je dobijao kao saborski zastupnik, te član raznih upravnih i nadzornih odbora (Brijuni Rivijera, Opća bolnica Pula i dr…? Računica je jednostavna i dovoljno je pomnožiti 17 tisuća mjesečno sa 12 mjeseci godišnje x 14 godina koliko je Miletić već na mjestu gradonačelnika pa lako dolazimo do tih tri milijuna samo za osnovnu plaću…

Zato ovime predlažem i direktno apeliram kod Borisa Miletića, da slijedi dobar primjer kolege u Umagu, gdje HDZ ima predsjednika Gradskog vijeća, te da BORIS MILETIĆ TAKOĐER SVOJU PLAĆU SEBI SNIZI 50 POSTO, i to ne samo za travanj, već i za svibanj i lipanj, baš kako su to učinile i kolege u Umagu.

Ne vidim zašto bi gradonačelnik Umaga to mogao, a gradonačelnik Pule ne može – a primanja su im identična na mjesečnoj razini? Boris Miletić ovako šalje potpuno krivu poruku. Zaboravlja da je on gradonačelnik najvećeg istarskog grada – te se zato od njega i očekuje da bude za primjer ostalima, a ne obrnuto!” – zaključio je Ćurić.

Povratno očitovanje gradonačelnika Pule i predsjednika IDS-a Borisa Miletića vijećnik zasad nije dobio.

NAJČITANIJE