28.9 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše dr.sc. Mirko Štifanić: Demokracija – Ciao!

Piše dr.sc. Mirko Štifanić: Demokracija – Ciao!

»Bella Ciao«, kao protestnu pjesmu slobode i otpora trebali bi pjevati oporbeni vijećnici Rijeke i svakog dugog sličnog grada i time pokazati da ne odustaju u borbi protiv demokratskih osvajača vlasti i autoritarnih postupanja. Dok nije tako ona će imat konotaciju „lijeve pjesme“, a pjevat će – je „ljevičari“ koji se ponašaju kao – desničari.

Demokracija – Ciao!

U suvremenim uvjetimasvakodnevno dominira Goebelsovska medijska manipulacija u korist takvih političara. Oni s tom „lijevom pjesmom“, te s obaveznom crvenom kravatom, građane drže u neznanju i ovisnosti. Od njih na izborima dobiju glasove koje tumače kao „demokratski legitimitet“. Nakon toga vladaju „u ime građana“ kojima ne dopuštaju sudjelovanje u donošenju odluka vezanih za grad, svoj položaj u njemu i njegovu budućnost.

Zagreb je primjer gdje dominira takva demokracija i kultura, odnosno gdje „građani“ postoje samo na dan izbora. Sukladno tome zagrebački gradonačelnik je, ismijavajući nedavni protest oko 30 tisuća ljudi, rekao: Tko vam daje pravo da govorite u ime svih Zagrepčana!

Ali nije on jedini. Rijeka mu „puše za vrat“, a možda i preuzme prvo mjesto na vrhu te jadne ljestvice na kojoj piše: Demokracija – Ciao!

Što je riječka stvarnost?

Redatelj Matanić je navodno glorificirao radništvo, plave kute i let lampe iako je u potpunoj koliziji s trenutnim stanjem riječke industrije i riječkog škvera koji se nalazi na rubu stečaja i diše na aparatima, zapošljavajući jedva stotinjak radnika. Naravno, to nije ekskluzivni riječki scenarij, ali nitko drugi i nigdje drugdje se gradska vlast tako ne odnosi prema prošlosti i radnicima koji su to nekada bili. Izgleda da se Matanićev propagandni uradak, što utječe i na sumnjičavo i negativno viđenje EPK, ne obraća ni sadašnjim radnicima, ni studentima, ni građanima Rijeke, već isključivo vladajućoj riječkoj i svakoj drugog sličnoj, ili istoj gradskoj klasi koja glumi demokraciju, a pridonosi njezinom sumraku. Drugim riječima, radi se o veličanju samodopadne i samodostatne vlasti koja bi, s obzirom na loše rezultate za Grad, trebala biti na izdisaju. Ne samo u Rijeci, nego i u Puli, Višnjanu, Gračišću…

Borba za vlast se nastavlja ne samo u Rijeci – La lotta continua

Umjesto priznanja krivice i odgovornosti te abdiciranja s vlasti – borba za vlast se nastavlja. U tu svrhu zloupotrebljava se „Bella Ciao“ i „La lotta continua“. Šteta da je bitka za demokratsku i građansku Rijeku još jednom je izgubljena. Ništa manji problem za Rijeku nije to što sličnu kulturu njeguje vlast u Zagrebu, Puli… Jedni to rade s novcem EU, a drugi s novcem građana koje ne poštuju kao razumne ljude!

Dakle, „La lotta continua“! Ali to nije borba Građana za Građansku kulturu i Lokalnu demokraciju. Vlastodršci vode borbu za kulturu suprotnu tome. Vode je snažno i bez srama te s podrškom novinara odnosno medija koji su okrenuli leđa građanima, svojoj profesiji i na krivoj su strani pravde.

NAJČITANIJE