20 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše dr.sc. Mirko Štifanić: NIŠTA O NAMA BEZ NAS!

Piše dr.sc. Mirko Štifanić: NIŠTA O NAMA BEZ NAS!

Zbog autonomije Istre mnogima se diže kosa na glavi! Neopravdano ili opravdano?

 

Hrvatski Sabor: četvrtak, točno u podne. Prazni hodnici i kancelarije zastupnika, tek nekoliko pripadnika osiguranja lijeno prošetava opustjelom zgradom koja je predmet želja svakog političara. Tko ovdje uđe kao saborski zastupnik, do prije nekoliko godina izlazio je s povlaštenom mirovinom. Dobra fora. Sabor ovih dana čuva jedan Talijan – potpredsjednik Sabora i doktor psihologije Furio Radin. Kao da je oduvijek tu, srastao s konstrukcijom. Razigran, željan političkog nadmudrivanja, pristaje na intervju bez ograda. “Sve me možete pitati”, nema tajni, odmah poručuje što se, naravno, prima s dozom sumnje, ističe Robert Frank, a u podnaslovu intervjua ističe ovo Radinovo mišljenje: U Europi nema promjena granice i treba doći do Sjedinjenih Europskih Država s jednom centralnom bankom i valutom, s jednim federalnim parlamentom, jednom ekonomskom politikom jer će nas u protivnom veliki sa svih strana pojesti. Buduća Europa treba biti noćna mora svakog suverenista i nacionalista.

Osim toga ističe da „između nas Talijana i IDS-a ima ljubavi, ali i reciprociteta. Postoji zajednička ljubav prema Istri…“. Zatim, na određena pitanja odgovara:

– Treba li se Istra zalagati za neku veću razinu autonomije?

– Treba, da, odavno. Istarska županija je na ledu imala svoj Statut punih sedam godina. On je bio usmjeren prema onome što je danas dio hrvatskog Ustava gdje se govori o decentralizaciji političke moći i o regionalnoj i područnoj samoupravi. Samouprava je hrvatska riječ za autonomiju. Između te dvije riječi, koje su sinonimi, nema nikakve razlike.

– Što bi ta samouprava značila u praksi?

– Istra se najviše približava modelu koji ja zamišljam za cijelu Hrvatsku, to je nedavno rekla predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović. Bez obzira na probleme, o čemu bismo mogli govoriti do jutra, Istra funkcionira daleko bolje nego drugi dijelovi Hrvatske. A uz određenu razinu autonomije, funkcionirala bi još značajno bolje.

– Niste mi precizno odgovorili. Kako vi doživljavate Istru s većom autonomijom?

– Kao Furlaniju-Julijsku krajinu. Jeste primijetili tamo nekakve revolucije, odcjepljenja? Ne, toga nema. To je autonomna regija. U Italiji je 20 regija od kojih 5 autonomnih, sa posebnim, fiskalnim i funkcionalnim ovlastima. Dodajem da sve regije, obične i autonomne, imaju zakonodavne ovlasti. Kad mi govorimo o takvoj samoupravi, odnosno autonomiji, mnogima se neopravdano diže kosa na glavi.

– Zašto? Postoje neke negativne aluzije?

– Da, postoji autonomaštvo, ono dalmatinsko iz 19. stoljeća, s kojim mi nemamo nikakve dodirne točke.

– Možete biti malo konkretniji. Kakvu Istru zamišljate u budućnosti?

– Takvu da nam nitko iz Zagreba ne dođe govoriti da nismo zanemareni, jer smo dobili ceste, doprinose za brodove bolnicu… Zamišljam je tako da nam nitko ništa ne mora dati, nego nam se mora ostaviti ono što se tu ostvarilo i proizvelo. Autonomija, dakle, mora biti prvenstveno fiskalna…

– Što bi Istra uplaćivala u državnu kasu?

– Sredstva za obranu, centralnu policiju, vanjske poslove, solidarnost prema dijelovima Hrvatske koji su slabije razvijeni… I druge stvari, prema civiliziranom i konsenzualnom dogovoru.

– Vaš model autonomije s vremenom ne bi vodio u secesiju i odcjepljenje Istre?

– U Europi nema promjena granice i treba doći do Sjedinjenih Europskih Država s jednom centralnom bankom i valutom, s jednim federalnim parlamentom, jednom ekonomskom politikom jer će nas u protivnom veliki sa svih strana pojesti. Buduća Europa treba biti noćna mora svakog suverenista i nacionalista.

– Koliko je to realno?

– Iz današnjeg ugla gledišta, realnija je suprotna pozicija, odnosno jačanje suverenizma. Ali na kraju, u nekoj budućnosti, Sjedinjene Europske Države imati će svoju šansu, jer za njih postoje svi mogući razlozi i interesi. Mislim na naše, europske interese.

– A Istra s fiskalnom autonomijom?

– Istra s fiskalnom i funkcionalnom autonomiju ima istu sudbinu kao federalizacija Europe. U nekoj budućnosti će saživjeti, uz prethodnu napomenu da bi prethodno takvo pitanje morao napokon netko postaviti…[1] 

 

Kao da je na djelu „udruženi protudruštveni poduhvat“ političara bez obraza i novinara bez profesionalizma

 

Idući dan drugi novinar, umjesto da profesionalno i kritički analizira stajališta Radina, piše da je naživcirao kolege iz HDZ-ove saborske kvote svojim recentnim objašnjenjem te bez okolišanja i otvoreno opisao idealnu perspektivu današnje Istarske županije, kakvu po njegovu mišljenju zaslužuje regija Istra… Takva „analiza“ sve smješta u ideologiju koja se svodi na podjele i mržnju. Kao da je na djelu „udruženi poduhvat“ političara bez obraza i novinara bez profesionalizma koji siju maglu kroz koju građani ništa ne vide. Ako, pak, zaključe da je takvo djelovanje najbolji način za njihovu političku i novinarsku egzistenciju onda građani mogu očekivati – mrak? Jer nikada ne možemo biti sigurni da nam se nešto iz loše prošlosti može nametnuti kao nešto navodno dobro za sadašnjost!

 

„Kad mi govorimo o takvoj samoupravi, odnosno autonomiji, mnogima se neopravdano diže kosa na glavi“

 

Da se tako nešto ne dogodi, razmisliti treba o, primjerice, sljedećim ustvrdama:. „Istru zamišljam takvu da nam nitko iz Zagreba ne dođe govoriti da nismo zanemareni, jer smo dobili ceste, doprinose za brodove bolnicu… Zamišljam je tako da nam nitko ništa ne mora dati, nego nam se mora ostaviti ono što se tu ostvarilo i proizvelo… Zamišljam je kao „Furlaniju-Julijsku krajinu. Jeste primijetili tamo nekakve revolucije, odcjepljenja? Ne, toga nema. To je autonomna regija. U Italiji je 20 regija od kojih 5 autonomnih, sa posebnim, fiskalnim i funkcionalnim ovlastima. Dodajem da sve regije, obične i autonomne, imaju zakonodavne ovlasti. Kad mi govorimo o takvoj samoupravi, odnosno autonomiji, mnogima se neopravdano diže kosa na glavi“.

Nametati mišljenje da se radi o nečem neopravdanom može samo tzv. politički zastupnik manjine, ili većine, koji je umislio da je ne samo politički predstavnik, nego i mentalni i svaki drugi uzor svojim sugrađanima prema kojima se ponaša kao da su neznalice.To nije dobro.

Osim toga, pitanje je, što se skriva iza sljedećih riječi: „Sjedinjene Europske Države imati će svoju šansu, jer za njih postoje svi mogući razlozi i interesi. Mislim na naše, europske interese“.Vrijedi ponoviti: „Svi mogući razlozi i interesi… naši, europski interesi“ (?!).

 

Ništa o nama bez nas!

 

Radi li se to o Sjedinjenim Europskim Državama s jednom centralnom bankom i valutom, s jednim federalnim parlamentom i Istrom kao federalnom jedinicom koju će zastupati „politički zastupnik Istre“ zbog svojih egoističkih interesa?

Hoće li on na takav način „zastupati“ Hrvate te građane Istre drugih etničkih korijena? Ili će jedna manipulacija slijediti drugu?Naime, lijepo je čuti da „između nas Talijana i IDS-a ima ljubavi“, ali što je s „ljubavi“ prema drugima? Napomenuti treba da brojni primjeri u svijetu,kako u prošlosti tako i u sadašnjosti,potvrđuju da može nastati problem, sukobi, pa i ratovi, ako jedna etnička skupina ima povlašteni, a druge, podređeni položaj.Primjerice, D’Annunzijeva baština, kako ističe prof. dr. Marko Medved, negativna jer je ovim krajevima donijela supremaciju jednih nad drugima, poremetivši suživot Hrvata i Talijana koji su zajedno živjeli stoljećima prije toga[2].

Ponavljanje nečeg sličnog može koristiti samo lošim političkim predstavnicima manjine, ili većine!Najbolji „lijek“ su ista prava i odgovornosti, međusobno poštovanje, komuniciranje te izravna suradnja i gradnja ozračja povjerenja!

Na taj način može se (iz)graditi održivo društvo. U tom cilju za stanovnike Istre, različitih etničkih i kulturnih pripadnosti, korisno je držati na umu što je rekla Greta Thurnberg: Sada i ovdje podvlačimo crtu. Svijet se budi i promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne!

Drugim riječima, političarima koji vladaju po modelu „ili mi, ili oni“, „manjina protiv većine“, ili „većina protiv manjina“, poručili bi – NE HVALA! To znači da se stanje i odnosi u Istri neće prepustiti trenutačnim političkim savezništvima.

U tom cilju korisno može biti osnivanje udruge građana: Ništa o nama bez nas!

[1]Vidjeti članak „INTERVJU FURIO RADIN, POTPREDSJEDNIK SABORA I ZASTUPNIK TALIJANSKE MANJINE (DRUGI DIO). IDEALNA ISTARSKA AUTONOMIJA: Državi pare za vojsku, policiju i siromašne krajeve, a u Istri mora ostati sve što je ovdje realizirano i proizvedeno 27.08.2019 20:02 | Autor: Robert FRANK, Glas Istre

[2]Vidjeti intervju „MARKO MEDVED: Povijest ne smije biti tala politike“, Novi list, Mirjana Grce, Objavljeno: 3. listopada 2019. u 13:17

prof. dr. sc. Mirko Štifanić

NAJČITANIJE