28.2 C
Poreč
Nedjelja, 5 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše dr.sc. Mirko Štifanić: OPASNA VREMENA - Varalice, lažljivci i manipulatori nikome...

Piše dr.sc. Mirko Štifanić: OPASNA VREMENA – Varalice, lažljivci i manipulatori nikome ne moraju polagati račune jer im  to omogućava „demokracija“  

Najveće žrtve predstavničke demokracije u prošloj (2019.) godini bili su građani koje političari „cijene“ samo na dan izbora kada im daju glas i omoguće stjecanje vlasti i moći nad tim istim građanima. Nakon izbora obnašanje vlasti takvih „vođa“ može se sažeti u ovoj rečenici: Mi znamo što građanima treba i to ćemo napraviti! U takvim političkim strankama istina je postala rijetka i dragocjena, a  oni koji su spremni riskirati vlastitu karijeru da bi je branili rijetki su i malobrojni. Ipak, činjenica da na upravo završenim predsjedničkim izborima nije sudjelovala gotovo polovica hrvatskih birača (oko 45%), ulijeva nadu da ima građana koji shvaćaju o čemu se radi.

Ali to nije dovoljno.

Radi se o opasnim vremenima čiji nastavak će se nastaviti i u 2020. godini ako na izbore budu izlazili samo građani koji vjeruju u  demagogiji nepoštenih političara da živjeti u demokraciji znači sudjelovati u njoj samo na dan izbora i da ne treba razmišljati o neposrednoj demokraciji jer je „skupa i opasna“. U takvom viđenju demokracije isti su i „vođe“ na lokalnoj i nacionalnoj razini.

U stvarnosti za građane je kasno čak i ako u prvim danima nakon izbora shvate da su svojim glasom omogućili neiskrenim i nemoralnim političarima uspon na pozicije s kojih će, ne pitajući ih za mišljenje, donositi važne odluke te odlučujuće utjecati na njihove sudbine i sudbinu njihove djece. Također, kasno je i ako shvate da je njihova pozicija nerijetko slična poziciji nekadašnjih robova, te da od takvih političara i takve demokracije imaju više štete nego koristi!

Najvažnije, međutim, je da građani shvate da doprinose toksičnim posljedicama učinka opredjeljivanja za lojalnost političkoj stranci iza čega se skriva grupa „uvaženih“ ljudi koji su godinama ili desetljećima spremni na manipulaciju, laž i nemoral u cilju ostvarivanja svojih egoističkih interesa.

Nameće se zaključak da živimo u vrlo opasnim vremenima za našu zemlju, ističe James Comey[1], bivši prvi čovjek CIA-e. Takav zaključak vrijedi i za mnoge druge zemlje. Radi se o stvarnosti u kojoj se osporavaju ili iskrivljavaju važne činjenice, dovode u pitanje temeljne istine, laganje postaje normalnim, a neetično ponašanje zanemaruje se, opravdava ili nagrađuje…

To se ne događa samo u Rusiji ili Americi, ili samo u „Zagrebu“, nego i u Rijeci, Puli, Poreču, Višnjanu… Radi se o zabrinjavajućem trendu koji se proširio tzv. javnim institucijama koje su pod neizravnom ili izravnom kontrolom političara i to od općine, grada i županije pa sve do nacionalne razine. Osim toga isto se događa u mnogim sobama za sastanke velikih tvrtki, novinskim redakcijama, sveučilišnim središtima, industrijom zabave…

Nitko od tih varalica, lažljivaca i manipulatora ne mora nikome položiti račune, nego nastavljaju svoj pohod čiji ishod u mnogim aspektima predstavlja prijetnju sadašnjim i budućim generacijama.

[1] Ističe James Comey u svojoj knjizi (Ljevak, 2018.) naslovljenoj „Odanost višeg reda“, dok podnaslov glasi „ Istina, laži i vodstvo“, te je potaknuo pisanje ovog članka.

NAJČITANIJE