15.3 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše dr.sc. Mirko Štifanić: Vlada i učitelji = Golijat i David

Piše dr.sc. Mirko Štifanić: Vlada i učitelji = Golijat i David

Vlada i učitelji = Golijat i David

Otpor protiv vlasti koja ne dopušta da građani sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih do sada je uglavnom bio mlak i slab. Ako se to ponovi ne bi bilo dobro za učitelje, ali ni za demokraciju te čitavo društvo.

U stvarnosti, privid vladavine demokracije i neovisnoga funkcioniranja institucija sustava topi se iz godine u godinu, poput kocke leda u pustinji. Toj „rijeci bez povratka“ prilog daje pozicija vlasti koja se nerijetko ponaša kao da je iznad naroda, zakona, te morala i etike. Takva navodno “društvena funkcija“ vlasti, nažalost, čak i lošim političarima kao da nastoji dati bezuvjetni, ultimativni autoritet.

Tko će to dovesti u pitanje?

Uspjelo je to sindikatima koji su skupili preko 700 tisuća potpisa građana. Ali, Vlada želi da se taj i takav angažman građana što prije zaboravi. U biti, ona ne dopušta da građani imaju pravo iskazivati svoje mišljenje odnosno da se osjećaju kao ljudi. Radije, od njih radi „majmune“.

U tom cilju, odmah su prihvatili sve zahtjeve postavljene u sklopu referendumske inicijative „67 je previše“. Međutim, na taj način onemogućavaju razvoj kulture neposredne demokracije. Drugim riječima, cilj je da Vlada i nadalje ima poziciju Golijata, a građani Davida! Na jednoj strani je (sve)moćna vlast, a na drugoj nemoćni građani, a među njima i učitelji. Nažalost, to se ne odnosi samo na kulturu političkog Zagreba, nego i vlast u Puli, Poreču, ili primjerice, u Višnjanu.

Naime, Golijati na svim razinama stalno ponavljaju izlizane poruke da radi za interes naroda, liječnika i sestara te – nastavnika i učitelja. Stvara se dojam da političari nikada nisu ni opaki ni opasni.

Međutim, za stvarno demokratski sustav koji je primjeren ljudima u 21.stoljeću njihovo ponašanje ne predstavlja prihvatljiv model obnašanja vlasti. Ali, takva vlast  može i opstati, ali nasilja Golijata nad Davidom može biti sve više i više. Golijat sve više može biti neprihvatljiv i nasilan, a građani će zbog toga, kao ističe prof. dr. Tado Jurić, u knjizi čiji je naslov „Iseljavanje Hrvata u Njemačku“, a podnaslov „Gubimo li Hrvatsku?“ iseljavati u inozemstvo, i to ne samo pojedinci, nego čitave obitelji.

Razlog tome je što „David“ odnosno narod, jedino na ulici može pokazati što misli o „Golijatu“, odnosno vlasti. Drugim riječima, Golijat potiče kulturu ulice, a za to optužuje Davida.

I povodom upravo započetog štrajka nastavnika to se ponavlja. A Golijat želi da David to shvati kao da se radi o navodno nečem najboljem što predstavnička demokracija nudi.

U uvjetima male i slabe brige za nastavnike i učitelje urušava se smisao, funkcioniranje pa i sama smisao opstojnosti hrvatskog društva.

Ako se, naime,shvati da kurikularnu reformu treba provesti samo zato što Golijat to zahtijeva, a da učitelji pritom ostaju u poziciji Davida- poslušnog, nečujnoj i marginaliziranog, onda će djeca sve više biti izložena ulici.  Drugim riječima, ako svojim odnosom prema školstvu zakazuje Vlada, zakazat će i sustav obrazovanja koji će samo formalno biti jedini koji predstavlja čvrste temelje koji osiguravaju da će današnja škola od djece izgraditi kompletno obrazovane ličnosti, te na taj način odlučujuće utjecati na razvoj održivog društva.

Bez toga društvo nema dobre izglede ni šanse, pa ga neka jača sljedeća nevera može odvesti u besmisao i propast.

dr.sc. Mirko Štifanić

 

 

NAJČITANIJE