8.1 C
Poreč
Nedjelja, 7 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Piše Mirko Štifanić - BORIS MILETIĆ PODNIO OSTAVKU?

Piše Mirko Štifanić – BORIS MILETIĆ PODNIO OSTAVKU?

Pitanje iz naslova je aktualni politički, demokratski i moralni imperativ. Ono se postavlja s obzirom da predsjednik IDS-a nije preuzeo odgovornost poput Estonca Juri Ratasa, odnosno da svojim antieuropskim postupanjem demantira da je na čelu „najeuropskije regionalne stranke“.

Problem je tim veći ako „model lokalne demokracije“ njeguju i koalicijski partneri koji ne traže objašnjenja te Istru Orbaniziraju? Kada bi Glas Istre davao prednost istraživačkom novinarstvu onda bi se znalo što građani misle o stanju i odnosima u Istri i što im je činiti

Hina 13. siječnja 2021. javlja da je Estonski premijer Juri Ratas najavio ostavku zbog optužbi za korupciju protiv njegove stranke Centar. Ratas je u srijedu rekao da želi preuzeti političku odgovornost i omogućiti da se razjasne optužbe.

Ratasov ljevičarski Centar u koaliciji je s desničarskom populističkom Konzervativnom narodnom strankom Estonije (EKRE) i konzervativnom strankom Isamaa koje su zatražile objašnjenja. Tako to rade odgovorni političari u demokratskom društvu. A kako to rade u IDS-u?

Glas Istre, 13.01.2021. godine piše da je održana sjednica IDS-a Vodnjana na kojoj se raspravljalo o tome tko će biti kandidat te stranke za gradonačelnika Vodnjana. S osam glasova, dva protiv i tri suzdržana odabran je Filip Macan.

Na kraju teksta čitatelje se podsjeća da je dosadašnji gradonačelnik Vodnjana, Klaudio Vitasović, otpao iz kombinacija nakon nekoliko afera. Što reći osim da se traži odgovor na nekoliko pitanja: Kako to da predsjednik „najeuropskije regionalne stranke“ nije postupio poput Estonskog političara?

Točnije rečeno, zašto Boris Miletić, poput Juri Ratasa, do sada nije preuzeo političku odgovornost nakon što je dosadašnji gradonačelnik Vodnjana, Klaudio Vitasović, otpao iz kombinacija nakon nekoliko afera. Nije pitanje samo što se događa s Miletićem, nego zašto koalicijski partneri IDS-a nisu zatražili objašnjenja od njega? Oporba također! Zar zato što s njim njeguju isti „model demokracije?

Je li takvo ponašanje konzistentno s demokracijom, ili se radi o lokalnoj demokraciji s kojom se ušutkavaju članovi vlastite stranke i koalicije? Ili se radi o nastavku neumjerenog utjecaja politike i s njom poveznog kapitala na politički i javni život, pa ograničavanje prostora javnosti u Istri, uključujući i cenzuru nad Istrom.

Kao da vrijedi nepisano pravilo da samo pojedinci na vlasti imaju pravo na slobodu govora u javnim medijima. Ako je tako onda građanima može preostati – bosti se s rogatima. To je izuzetno opasno jer demokratski proces se temelji na sposobnosti slobodne razmjene ideja uključujući oporbena gledišta. To je ključno u demokratskim društvima na lokalnoj i nacionalnoj razni.

U lokalnim sredinama u kojima toga nema funkcioniraju mehanizmi koji nisu vidljivi prosječnim građanima. Međutim, s njima se sprečava proces traženja kompromisa i građenja konsenzusa. Tada demokracija funkcionira. To znači da nije dovoljno vjerovati što vođa stranke govori o sebi i stranci nego jača li ili slabi poziciju oporbe i građana u donošenju odluka u lokalnoj sredini.

Jer, ako se Istra ne europeizira onda se – Orbanizira!

Foto: Youtube

NAJČITANIJE