0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Piše Mirko Štifanić: Komunikacija u društvu na ''respiratoru''

Piše Mirko Štifanić: Komunikacija u društvu na ”respiratoru”

Sudeći prema istraživanju Eurostata jako je malo onih koji vjeruje da je demokracija doista vladavina naroda odnosno građana? Vjeruju li u to samo oni pojedinci koji kao „desničari“ i „ljevičari“ od takvog sustava imaju materijalnu korist, koji su u nadzornim odborima, imaju sve veći broj parcela i nekretnina?

Jesu li to oni koji:

  • su kupili medije da preko njih građanima začepe uši, oči, usta?
  • se ne srame osobnog „nenormalnog“ bogatstva i moći te ogromnog siromaštva onih o kojima „brinu“?
  • veličaju globalnu demokraciju a grade globalnu oligarhiju?
  • hvale lokalnu demokraciju, a pretvaraju je u lokalnu oligarhiju?
  • sada kupuju sve veće automobile, avione, otoke, a sutra županiju pa državu?

U svakom slučaju, sada je vrijeme za traženje odgovora na dva pitanja.

Prvo glasi, jesu li svi nabrojani najveća opasnost za demokraciju i kako se od  njih obraniti?

Drugo je, hoće li im sustav u kojem samo oni imaju monopol na „istinu“ što jest, a što nije demokracija, omogućiti da je – dokrajče te kakvu ulogu u tome ima nacionalna oligarhija?

Veliki je problem što se obnašanje nacionalne vlasti svodi na:

  1. zatvaranje nacionalno iznimno važnih institucija poput, primjerice, Imunološkog zavoda, te
  2. prepuštanje jednih institucija, primjerice prodaja banaka, globalnim, a drugih lokalnim oligarsima.

U takvim uvjetima najveća prijetnja postaju globalni i lokalni političari i bogataši. Za njih su aktualne Sokratove [1] riječi:

Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije.

A demokracija će im to dati.

A kada lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i moćnici teže za moći, nastat će gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije, ili oligarhije.

Tekst koji je primjereniji današnjem stanju i odnosima može glasiti ovako:

1. Političari i bogataši, čije ponašanje potvrđuje da su na riječima demokrate, a na djelu prevaranti, zauzeli su najvažnije globalne i lokalne funkcije.

2. Tzv. predstavnička demokracija, koja se svodi na odlučivanje u ime naroda odnosno građana, bez njihova sudjelovanja, to im je omogućila.

3. Ako takvi oligarsi konačno i navodno demokratski zacementiraju svoj monopol na vlast i moć, jer moćnici teže za moći, bit će to gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije, oligarhije ili autoritarizma.

Drugim riječima, radi se o velikom problemu ako se predstavnička demokracija koristi za egoističke interese. U biti, ne može se ni govoriti o demokraciji ako mala manjina oligarha velikoj većini naroda odnosno građana „dopušta sudjelovanje u demokraciji“ samo iznošenjem mišljenja preko društvenih mreža koje, nažalost, nekima pružaju mogućnost da se anonimno nabacuju smećem, muljem, blatom…

Ali, kako prevladati jaz, animozitet, nepovjerenje pa i mržnju prema političarima i oligarsima koji s kulturom lijevo-desnog primitivizma čuvaju svoje pozicije, a komunikaciju u društvu drže na „respiratoru“?

Ishodi takvog modela demokracije već su vidljivi. Oni će postati još vidljiviji ako političari s oligarsima korona krizu iskoriste kao izgovor za „demokratsko“ ograničavanje dostignute razine ljudskih i radničkih prava i sloboda.

U svakom slučaju o kvaliteti demokracije i poziciji građana treba razgovarati sada, tj. prije nego što pojedinci koji su stekli veliko materijalno bogatstvo, zacementiraju svoj monopol na vlast i moć na globalnoj i lokalnoj razini

[1] Sokrat, 470.-399. pr.n.e.

Foto: Mondo alla Rovescia

NAJČITANIJE