25.1 C
Poreč
Nedjelja, 5 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše prof.dr.sc. Mirko Štifanić: Desno=lijevo, a lijevo=desno!

Piše prof.dr.sc. Mirko Štifanić: Desno=lijevo, a lijevo=desno!

U prošlim povijesnim razdobljima, ne samo u Hrvatskoj, politička ljevica i politička desnica imale su prepoznatljiv sadržaj odnosno stajališta i programe prema kojima su vodili politiku koja se nazivala „ljevičarskom“ ili „desničarskom“.

Danas se iza izraza politička ljevica i politička desnica, i to širom svijeta, kriju interesi vrhova političkih stranaka i s njima povezanih lobija. I „desni“ i „lijevi“ imaju svoju ideologiju kao „apsolutnu istinu“. S njom građane nastoje držati u ideološkoj magli kroz koju ne mogu vidjeti stvarnost onakvu kakva doista jest i donositi odluke u korist svoje dobrobiti.  Radi se o političarima čiji je cilj dobivanje glasova s čime stječu vlast i moć nad tim istim građanima prema kojima pokazuju ne samo nepoštovanje, jer ih nikada i ni za što ne pitaju,  nego ih preziru kao razumne ljude koji znaju što je za njih dobro, a što nije.

Dokazi za takvo zaključivanje su brojni. Evo samo tri.

Prvo, nedavni izbori u Velikoj Britaniji, iako su formalno bili odmjeravanje snaga između desnih i lijevih, u stvarnosti takvi nisu bili.  Primjerice, birači u nekada klasičnom lijevom Yorkshireu sada su većinom glasovali za desničarsku stranku, odnosno za Brexit, itd.

Drugo, navodno desničarska stranka Sebastiana Kurza koalirala je najprije s „krajnjom desnicom“ i to je trajalo do izbijanja ružne afere. Nakon propasti te koalicije, Kurz najavljuje koaliranje sa suprotnom opcijom odnosno s „ljevičarima“.

Treće, kandidati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj razlikuju se uglavnom na riječima. Građani uglavnom izlizanim riječima i frazama vjeruju samo ako uz njih stoji slika. Ali ako se iznad rečenice koju je izgovorio „ljevičar“ stavisliku „desničara“, čitatelji će povjerovati da je ta rečenica „desničarska“.U biti, jedni se, uz podršku pristranih novinara odnosno medija, trude stječi naklonost građana ponavljajući da se bore protiv „ljevičara“, a drugi protiv „desničara“. Međutim, čim izgovore jednu proširenu rečenicu otkrivaju da im je to samo floskula iza koje se krije želja za vlast i moć.

Građani koji to ne shvaćaju daju im legitimitet da nastave donositi odluke ne pitajući ih za mišljenje. Drugim riječima, kao da se radi o stvarnosti na „Planeti majmuna“ na kojoj inteligentni majmuni vladaju naivnim ljudima?

 

NAJČITANIJE