17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Ideologija narod pretvaraju u masu, građane...

Piše prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Ideologija narod pretvaraju u masu, građane u agresivce i potiču mržnju!

Kako ostati normalan?

Drugim riječima, političari s ideologijom, nerijetko, građanima zatvaraju oči, začepljuju uši i usta. Takva zlouporaba ideologije vrijedi za sve političare bez obzira kažu li za sebe da su desni, lijevi ili ids-liberalni. 

U nedostatku pozitivnih rezultata za građane, ideologija je njihovo najmoćnije sredstvo za dobivanje glasova na izborima.

Problem je tim veći ako u tom zaglupljujućem procesu, imaju podršku novinara odnosno medija preko kojih građanima ispiru mozak. Pritom ističu floskule da su oni navodno bolji od konkurenata i da im je navodno jedini cilj obnašati vlast za dobrobit naroda odnosno građana. U stvarnosti, u onome o čemu političari javno govore uvijek se može naći neka poveznica sa stvarnošću. Ideološki isključive građane koji ne znaju pravu istinu o nekom događaju i sl., upravo to zbunjuje te su skloni vjerovati u poluistine, pa i neistine. U takvim uvjetima najvažnije je pitanje, kako ostati priseban, razuman i normalan?

 

Najvažniji cilj ideologije je utjecaj na mišljenje, motivaciju i političko ponašanje ljudi

O čemu se radi? Politička ideologija jedno je od najčešćih značenja riječi ideologija. Pojam „ideologija“ je krajem osamnaestog stoljeća definirao Antoine Destutt de Tracy, filozof, u radu „Elements d’ideology“. Zapisao je da se taj pojam koristi za ideje koje su ideološki temelj za praktične postupke ljudi, političara i morala. Međutim, kao najvažniji cilj ideologije je utjecaj na mišljenje, motivaciju i političko ponašanje ljudi.

Nakon njega brojni su se autori bavili ideologijom, a naš suvremenik Davor Velnić, rođen 1953.godine, u knjizi Čitajući Krležu, piše: Ideologija ništa ne prepušta slučaju, ona kontrolira sve i najviši je ratni zapovjednik, ona narod pretvara u masu a građana u primitivca. Njeno je uporište u jednobojnoj masi. A masa mrzi lučonoše i obožava bubnjare. Ideologija ne prihvaća lojalnost, samo nesumnjiva odanost i mahnita poslušnost dovoljno su dobri i prihvatljivi.

Svaka ideologija potiče obožavanje i prije svega ona je laž i obmana: otpadak morala, okrajak suprotan ljudskoj naravi i svakoj duhovnosti. Sve one započinju vrućim besjedništvom o pravednosti, boljoj budućnosti, a završavaju  s cenzurom i hladnom sobicom za batinanje.

Ideologija je bolest i posljedica bolesti i svi su smjerovi njeni, jer ona je metastaza. Ona je promiskuitetna i fertilna; dovoljno je samo jednom zaleći, tek jedan ljubavnički poljubac (doista, kakvog li je okusa?) ili onako prijateljski, i – gotovo!

Njena je inkubacija kratka, napad silovit. Ne pomažu više ni molitve ni prisege, ni glogov kolac niti rezanje oboljelih dijelova – ništa.

Od nje nema lijeka, nikakva spasa: nema te katarze ili tih suza okajnica, sklopljenih ruku, uzalud je sve.

Ideologija se topi u ustima, stvara privid pravednosti i taj pravednik je svatko tko njezino znamenje prigrli. Njeno znamenje je ulagivanje, denuncijacija i negacija svega što su ljudi jedni drugima.

Ideologija uči mrziti. Njezin je kredo obilata mržnja i nepravda: oba oka za oko. Ideologija sumnjiči sve i kad treba postaviti grimiznu crtu pravovjerja, ona će  je, parafraziram Chestertona, postaviti između glave i ramena.

Ideologija je isključiva i njen cilj je proizvodnja poslušnika, denuncijanata i u konačnici neprijatelja koji kad-tad moraju doći pred puščane cijevi. Ona je rodilja svakog režima od katoličkog antimodernizma do komunizma, fašizma, nacizma i potpora je svakoj diktaturi XX. stoljeća. Svakom režimu prst je na okidaču, a savjest zatrovana ideologijom.

Ona je manipulator i djelitelj ljudi: mi i vi, naše i ono što će biti naše.

Ideologija se hrani ljudskom slabošću. Sve je to jedna te ista mizerija što je pokrala ljudsku misao, a onda svoje police napunila metražnom prazninom; i kad jedna ideologija stavi književnika na policu uz svoje klasike, partijske katekizme i zlatne obljetnice, ta je umjetnost posrnula. 

Ideologija je mač mediokritetstva i surogat talentu. U vladavini ideologije umjetnost je puka dekoracija, višak od kojeg narod može oboljeti, postati bolećiv. 

Za ideologiju umjetnost je opasna, nezdrava.

Ideologija nikad ne umire. Nema mrtve ideologije sve dok ima duša na prodaju. Ona potruje i one velikog talenta, upravo su joj takvi izazov.

 

„Jedini im je ideal dogurati do mandata u Hrvatskom saboru“

U istoj knjizi (str.111.) Velnić bilježi što je Krleža rekao o hrvatskim političarima:  Jedini im je ideal dogurati do mandata u Hrvatskom saboru, a dočepavši se iznenada, kao na lutriji, kraljevske ministarske lisnice, vladali su primitivno i bijedno… te dodaje:  U Hrvatskoj politika je samo borba za što bolje mjesto uz pojilo (str.111.)

Opisujući Krležu, dodaje: S riječima omalovažavanja govori o političkim očajnicima i upozorava da s ratovima još nije gotovo. Uočio je da je temeljna ideološka pukotina podijelila Hrvate. Države nestaju, doktrine i političari se prilagođavaju. Osjetio je čvrsti zagrljaj suprotstavljenih politika i rodoljubni zamor, naslutio njihov sukob i politikantsku bitku za vlastitu promociju. Spoznao je da ideologija nije vratolomni zanos već sustavno ljudožderstvo. U svojim noćnim bdijenjima i staračkim sastancima gledao je kako se dobro uhranjene ideologije zaogrću se mutnim retorikama i uvlače među naraštaje dijeleći ih izlizanim frazama. U tim besanim noćima napipavao je Krleža taj zloslutni čvorić na svom hrvatskom srcu. 

„iskreni samo kad je to prigoda i kad ostaje primijećeno“ 

 

Velnić zaključuje: Krleža, to smo mi, razmetljivi očajnici s palcem u ustima ili s figom u džepu. Hrabri koliko nam to laska, ustrašeni uvijek i stalno, talentirani tek toliko da potaknemo zavist, iskreni samo kad je to prigoda i kad ostaje primijećeno. 

To su obilježja ideologije s kojom su političari u 20. stoljeću poticali ideološke podjele i sukobe, pripremali i vodili ratove. Nažalost i u 21.stoljeći ispiru mozak i varaju građane, a sebi osiguravaju nezaslužene plaće, mirovine i druge povlastice. Istina je da ni danas nije lako (p)ostali normalan, ali nije niti nemoguće.

Prije svega treba biti svjestan da je ideologija u počecima „zloslutni čvorić“, a ako se ne odstrani razvija se u – rak, tj. uništavača: a) razuma građana, te b) sustava demokracije! 

 

Zarobljenici „desne“, „lijeve“ i „ids-liberalne“ ideologije su vječito zadovoljni „našim“ političarima-ideološkim vođama te ogorčeni na „njihove“ 

 

Kako se u stvarnosti uništava demokracija? Glavni akteri su političari-ideolozi, podržani novinarima i znanstvenicima koji nisu profesionalci nego „ideolozi po zanimanju“. Svi oni zajedno, plus građani koji povjeruju u njihove ideologije, grobari su demokracije. Posljedice toga je nepovjerenje velikog dijela građana u političare, političke stranke i institucije sustava. 

Osim toga, ideologija izravno utiče na ljudsku pasivnost i nemoć, te potiče podanički mentalitet naroda odnosno građana. Name, zarobljenici „desne“, „lijeve“ i „ids-liberalne“ ideologije su vječito zadovoljni „našim“ političarima-ideološkim vođama i ogorčeni na „njihove“ tj. konkurentske političare-ideološke vođe. Osobe kojima političari s ideologijom hrane mozak, odnosno utječu na mišljenje i ponašanje, nisu spremne shvatiti da se ne radi ni o „lijevom“, „desnom“, ni o „ids-liberalnoj“ politici nego o borbi za vlast i moć. U zbilji nameće se volja male organizirane skupine političara velikoj neorganiziranoj skupini građana! Drugim riječima, ideologije danas služe političarima-egoistima. Takvo stanje će trajati sve dok građani ne postanu svjesni stanja u društvu, tj. razumni i – normalni.

Ako se, pak, građani ne žele angažirati u cilju utjecaja na poboljšanje stanja i odnosa u društvu „zloslutni čvorić“ postati može opće obilježje istarskog, ali i čitavog hrvatskog modela predstavničke demokracije. U tom slučaju aktualna bi bila dva upozorenja: a) Miroslava Krleže da s ratovima još nije gotovo, te b) Umberta Eco da je na djelu ur-fašizam, odnosno fašizam novog doba?

 

NAJČITANIJE