25.1 C
Poreč
Nedjelja, 5 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Piše prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Kriza je prilika!

Piše prof. dr. sc. Mirko Štifanić: Kriza je prilika!

Sada se vidi koliko se „lakše diše“ nakon što je utihnula huškačka retorika političara koje „novinari“ prikazuju kao „branitelje naših prava i demokracije“. Umjesto toga sada su struke i profesije, konačno, u prvom planu. Osim toga, zdravstvena kriza izazvana korona virusom, kod nas i šire, potaknula je razmišljanje i izražavanje emocija. Primjerice, Joachim Low, njemački izbornik istaknuo je: Posljednjih nekoliko dana potaknulo me na duboko razmišljanje. Svijet je, čini mi se, doživio kolektivnu katarzu. Imam osjećaj da se i priroda suprotstavila ljudskom ponašanju. Jer način na koji smo živjeli i radili proteklih godina bio je neodrživ. Bili smo okrenuti novcu, pohlepi, moći i što većim profitima. Uopće nas nisu zanimali glad u svijetu, prirodne katastrofe. Sada smo suočeni s nečim što pogađa baš sve, napokon smo shvatili što je zapravo važno u životu!

Neoliberalizam je temelj dosadašnjeg modela ponašanja te shvaćanja stvarnosti, demokracije, tržišta, politike, solidarnosti… Pod zastavom tog sustava političari uspijevaju držati sve konce u svojim rukama ne dopuštajući „miješanje“ građana u „njihov posao“.

Alternativa tome je: a) ili da ljudi prihvate takvo nametnuto mišljenje, ili b) da se organiziraju, definiraju ciljeve i krenu u izgradnju građanske demokratske kulture i sudjeluju u transformiranju sustava na lokalnoj i nacionalnoj razini te osiguraju potrebne uvjete za generacije koje dolaze iza nas. Radi se o dubljim i složenim problemima čije prepoznavanje je omogućio coronavirus.

Naime, upravo građani, odnosno ljudski faktor treba konačno biti taj koji, osim političara, odlučujuće utječe koliko će biti uspješna borba protiv ove zarazne bolesti, ali i kakva će biti budućnost.

Točnije rečeno poraditi treba na dugoročnim rješenjima. To nije samo izgradnja funkcionalnog nacionalnog zdravstvenog sustava, nego i organiziranje proizvodnje, primjerice, zaštitnih maska i antibakterijskih preparata kojih je ubrzo ponestalo… I još puno toga.

Za sada sve je trenutno na strani Vlade i medija te pojedinaca koji nastoje popuniti praznine koje su dosadašnje vlade zanemarivale i dopuštale nestajanje domaće proizvodnje i iseljavanje.

Zbog svega što ova epidemija sa sobom donosi, ona je izazov ne samo za svakodnevni način nego i upozorenje da su potrebne promjene, ali i prilika za razvoj nove svijesti i ponašanje građana. Naime, sadašnja kriza nije samo zdravstvena, nego i ekonomska, moralna i politička te ima, nacionalno, lokalno i opće ljudsko odnosno globalno obilježje. Drugim riječima, domaća demokracija nije – radi što hoćeš i kako hoćeš i nikome ne moraš podnositi račune jer “tržište će odlučiti što je ok i što nije”. U zbilji sada se vidi da lokalna i nacionalna ekonomija nema veze s takvim ponašanjem ako se ekonomija temelji na uvozu, domaći resursi stagniraju ili nestaju, a građani iseljavaju.

Sada je prilika za promjenu odnosno zaokret u cilju (iz)gradnje održive lokalne i nacionalne zajednice i života građana.

Foto: You Tube

NAJČITANIJE