28.2 C
Poreč
Petak, 10 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Pismo njemačke agencije: šokirani smo otpadom u Hrvatskoj!

Pismo njemačke agencije: šokirani smo otpadom u Hrvatskoj!

Berr Reisen u Hrvatsku dovodi više od 50 grupa turista, a šokirao ih je otpad uz Jadransku magistralu, donosi tunera.info.

“Oduševljeni smo ljepotama, ali i šokirani bacanjem otpada uz cestu”, poručuju iz Berr Reisen agencije koja u Hrvatsku dovodi više od 50 grupa turista godišnje. U mailu koju su uputili na više adresa, stoji kako su gosti iz Bavarske oduševljeni sa boravkom u Novom Vinodolskom, ali to je od hvale sve.

“Ono što je naše goste šokiralo bilo je prilikom izleta na otok Krk. Prije i poslije mosta prometnica je bila prljava, posvuda plastika. Kako se otpad može bacati na cestu? Kod nas je trend da se u svakodnevnom životu sve više odustaje od plastike… Najviše otpada smo vidjeli na cesti od Krčkog mosta prema Novom Vinodolskom te na cesti od Krčkog mosta prema  gradu Krku. U turizmu je ovo vrlo jaka regija, no najljepši otoci i najplavije more neće pomoći ako bude prljavo. O tom problemu trebali biste obavijestiti nadležne službe, da se prometnice očiste i uz iste postave kontejneri. Čista priroda je najveći resurs kojeg turizam ima. Većina regija je to shvatila i čini sve da sačuva okoliš.”, stoji u mailu koji su napisali Nijemci.

Nije problem samo otpad uz Jadransku magistralu. Otpad je posvuda u prirodi, a odavno je jasno da kod dijela stanovnika nema svijesti.

Očito je vrijeme za konkretne i efikasne korake jer aktualni model borbe protiv bacanja otpada u prirodu je potpuno neefikasan, a prekršitelji se bez straha smiju zakonima koji se ne provode i kaznama koje se ne pišu.

 

 

 

NAJČITANIJE