29.9 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Pitamo istarski Stožer: ima li negativan test veću težinu od lažno pozitivnog?

Pitamo istarski Stožer: ima li negativan test veću težinu od lažno pozitivnog?

Kako doznajemo od osoblja pulske bolnice koje je htjelo ostati anonimno, u subotu navečer pulska je psihijatrija bila u karanteni. Razlog: pacijenti na odjelu psihijatrije pozitivni na koronavirus. Liječnici nam kažu kako su, osim iz psihijatrije, na odjel za zarazne bolesti prebačeni i pacijenti s pulmologije, te jedna maloljetna osoba koja je ležala u jedinici intenzivnog liječenja. Zbog kovida je, kako nam javljaju, i jučer pulska trauma bila zatvorena. Ukupno je 6 pacijenata iz OB Pula prebačeno na odjel za zarazne bolesti jer se ustanovilo kako su pozitivni na covid 19. Liiječnici koji su s njima bili u kontaktu poslani su kući, da bi ih se nakon samo jednog dana ponovno vratilo na posao! Nakon što smo u nedjelju pisali o “ulasku” kovida u pulsku bolnicu, liječnici su dobili informaciju kako su spomenuti pacijenti ponovno testirani i kako novi testovi pokazuju da su negativni na koronavirus! Nameću se ovdje brojna pitanja, navest ćemo samo neka:

-Zašto javnost nije doznala da je šest pacijenata iz OB Pula bilo pozitivno na koronavirus?

-Zašto o tome odmah nije informirano osoblje bolnice?

-Ako su spomenuti pacijenti ispali negativni kad su ih ponovno testirali, znači li to da nemaju koronu, a smješteni su s pacijentima koji imaju koronu i time im je dodatno ugroženo zdravlje?

– Ako je tako, tko će za to odgovarati?

-Postoji li mogućnost da su testovi lažno negativni i lažno pozitivni, i ako da, zašto u ovom slučaju negativni testovi imaju veću težinu od pozitivnih, pa se tek o njima informiralo pulske liječnike koji svakog dana dolaze na svoja radna mjesta?

-Manipulira li se informacijama kako bi se spasio turizam i Istru prikazalo sigurnom?

Naime, u priopćenjima koja nam svakodnevno dolaze od strane Stožera civilne zaštite Istarske županije, ti se pacijenti nikad nisu spominjali. Da ne govorimo da nas se više uopće ne informira odakle dolaze zaraženi, pa nam tako liječnici pulske bolnice otkrivaju kako su zaraženi (i hospitalizirani) iz Brtonigle, Umaga, središnje Istre, Medulina, Pule…

Napominjemo kako je i nama samima stalo da ljudi zarade od turizma i da ova sezona krene u pozitivnom smjeru na korist svih građana Istre, pa i nas samih, u konačnici. No, javnost ima pravo znati što se događa, ovo je preozbiljna tema da bi se istina uljepšavala. Javno zdravstvo javni je interes i mora biti ispred bilo kojeg drugog interesa. To je naša poruka. Ne želimo biti glasnici loših vijesti ni predmet nečijeg banaliziranja ni paušalnog skretanja s teme, čime samo dokazuju da je sve gore navedeno: ISTINA?

(Ivijesti)

 

 

 

NAJČITANIJE